Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BCE: Recuperarea economica a zonei euro ar putea esua

BCE: Recuperarea economica a zonei euro ar putea esua
Presedintele BCE, Mario Draghi a declarat, miercuri, ca exista riscul ca recuperarea economica a zonei euro sa esueze, in timp ce perspectiva inflatiei, care arata ca ar putea cobori sub tinta de 2% abia anul urmator, nu face necesara renuntarea la politicile monetare relaxate.

"Perspectiva economica ramane sub presiune. Riscurile pentru perspectiva economica predomina", a declarat Draghi in deschiderea unei conferinte de presa, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a decis sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 1%.

Evaluarea BCE privind economia a ramas similara cu cea din luna precedenta, dupa cateva luni in care limbajul a devenit mai pozitiv.

Estimarile privind inflatia nu impun o renuntare la masurile mai relaxate de politca monetara, avand in vedere starea economiei, a spus presedintle BCE.

"Exista presiuni inflationiste din partea preturilor mai ridicate la petrol si taxelor indirecte mai ridicate pe termen scurt, dar asteptarile de inflatie sunt bine ancorate pe termen mediu. Avand in vedere actuala situatie a productiei si somajului, aflat la un nivel istoric ridicat, orice discutie de retragere (a politicilor monetare relaxate, n.r.) este prematura", a afirmat el.

Masurile neconventionale ale bancii, intre care si lichiditatile de circa 1.000 de miliarde de euro introduse in sistemul financiar, sunt temporare, a declarat Draghi, fara a mentiona cand va incepe retragerea acestora.

Mai multi guvernatori de banci centrale din zona euro, condusi de seful Bundesbank, Jens Weidmann, vor pregatirea retragerii masurilor de combatere a crizei in urma carora au fost relaxate regulile la accesarea de fonduri.

Grupul de bancheri condus de Germania se teme ca lichiditatile foarte mari intoduse in sistemul financiar risca amplificarea presiunilor inflationiste.

Inflatia din zona euro s-a redus in martie la 2,6%, peste tinta BCE de sub 2%, insa reluarea temerilor legate de Spania inseamna ca BCE nu-si poate permite sa semnaleze o majorare de dobanda sau retragerea maurilor de finantare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 997 ori