Barroso: Este necesara o reforma generala in sistemele de pensii din UE

Marti, 23 Februarie 2010, ora 17:57
996 citiri
Barroso: Este necesara o reforma generala in sistemele de pensii din UE

Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat marti ca este necesara o reforma generala in sistemele de pensii din statele UE, relateaza AFP, preluat de NewsIn.

"De fapt, exista o problema acolo si trebuie facute reforme in sistemele de pensii in general" in conditiile cresterii sperantei de viata si a natalitatii scazute din UE, a spus Barroso, la Madrid, alaturi de premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero.

"Incitam guvernele sa actioneze responsabil si in cadrul dialogului social, pentru a intreprinde reformele din sistemul european al pensiilor", a adaugat Barroso.

Guvernul socialist spaniol al lui Jose Luis Rodriguez Zapatero a propus modificarea varstei legale de pensionare de la 65 la 67 de ani, o masura prezentata drept necesara pentru salvarea sistemului de securitate sociala, pe fondul imbatranirii populatiei.

Anuntul a provocat un val de indignare in randul sindicatelor, care organizeaza manifestatii marti seara in mai multe orase din Spania, in special la Madrid, Barcelona si Valencia.

Printre alte masuri sociale studiate figureaza si flexibilizarea pietei muncii.

O dezbatere are loc in mai multe state europene, printre care Franta si Grecia, privitoare la cresterea varstei de pensionare si/sau o prelungire a numarului anilor de cotizatii, pentru a se garanta viabilitatea sistemului in urmatoarele decenii. 

 

#pensii, # barosso, # reforma , #UE