Aruba, Barbados si Bermuda scoase de pe lista neagra a paradisurilor fiscale elaborata de UE

Vineri, 17 Mai 2019, ora 16:08
3878 citiri
Aruba, Barbados si Bermuda scoase de pe lista neagra a paradisurilor fiscale elaborata de UE
Foto: CC0 Creative Commons

Ministrii de Finante din statele membre ale Uniunii Europene au decis vineri sa scoata Aruba, Barbados si Bermuda de pe lista neagra a paradisurilor fiscale adoptata de Uniunea Europeana, informeaza Reuters.

Aceasta lista a fost creata in decembrie 2017 si a fost revizuita in martie 2019, in urma unei analize aprofundate a punerii in aplicare a angajamentelor asumate de jurisdictiile tarilor terte implicate in acest proces.

Barbados si-a asumat angajamente la un nivel politic inalt de a raspunde preocuparilor exprimate de UE legate de inlocuirea regimurilor preferentiale daunatoare din Barbados printr-o masura cu efect echivalent, pe cand Aruba si Bermuda si-au pus deja in aplicare angajamentele. Bermuda isi mentine totodata angajamentul de a raspunde preocuparilor exprimate de UE in domeniul fondurilor de plasament colectiv.

Ca urmare a deciziei de vineri, 12 jurisdictii raman pe lista jurisdictiilor necooperante: Samoa Americana, Belize, Dominica, Fiji, Guam, Insulele Marshall, Oman, Samoa, Trinidad si Tobago, Emiratele Arabe Unite, Insulele Virgine Americane si Vanuatu.

Expertii europeni au avut nevoie de aproape un an pentru a evalua un numar de 92 de jurisdictii din intreaga lume pentru ca in luna decembrie 2017 ministrii de Finante din statele membre ale Uniunii Europene sa anunte ca au adoptat o lista neagra a paradisurilor fiscale, care atunci cuprindea 17 jurisdictii din afara UE care nu coopereaza in probleme legate de fiscalitate.

Lucrarile privind lista UE a jurisdictiilor necooperante constituie un proces dinamic. Consiliul UE va continua sa revizuiasca si sa actualizeze periodic lista in cursul anului 2019 si a solicitat deja un proces mai stabil incepand din 2020 (doua actualizari pe an) .

#Aruba paradis fiscal, #Barbados paradis fiscal, #Bermuda paradis fiscal , #UE