Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Aderare Schengen: Olanda devine mai ingaduitoare cu Romania si Bulgaria

Aderare Schengen: Olanda devine mai ingaduitoare cu Romania si Bulgaria


Olanda nu va mai conditiona aderarea Romaniei la spatiul Schengen de rapoartele din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare a anuntat Ministerul Afacerilor Externe din Romania, in timp ce Bulgaria este pregatita sa adere la spatiul european de libera circulatie, conform ministrului olandez pentru migratie.

Ministrul de externe al Romaniei Titus Corlatean a solicitat sprijinul partii olandeze in favoarea sustinerii unei decizii favorabile de aderare a Romaniei la spatiul Schengen, cu ocazia Consiliului Justitie si Afaceri Interne din 7-8 martie, conform MAE roman.

El subliniat ca autoritatile romane "isi indeplinesc cu responsabilitate rolul pe care il detin la frontiera estica a UE, precum si criteriile de aderare, stabilite in acquis-ul Schengen, fapt confirmat si de Comisia Europeana".

"Ministrul olandez al Afacerilor Externe a mentionat ca programul noului Guvern de la Haga nu mai conditioneaza aderarea Romaniei la Schengen de Mecanismul de Cooperare si Verificare, ultimul subiect ramanand insa de interes pentru Olanda", mentioneaza sursa citata.

Cei doi ministri au convenit sa mentina contactul politic in perioada urmatoare pentru a explora identificarea unei solutii care sa corespunda intereselor tuturor statelor membre UE pana la Consiliul JAI din 7-8 martie 2013.

In legatura cu Bulgaria, ministrul olandez pentru migratie a declarat ca Olanda are o colaborare cu aceasta tara "mai mult decat buna", dupa ce s-a intalnit la Haga cu vicepremierul bulgar Þvetan Þvetanov, care este si ministru de interne in cabinetul de la Sofia.

"Am avut o discutie foarte deschisa si sincera cu ministrul Þvetanov si eu am ramas cu convingerea ca Bulgaria este deja pregatita", a subliniat politicianul olandez. El a adaugat ca, in urmatoarele zile, trebuie sa aiba loc consultari cu celelalte tari din nord-vestul Europei pentru ca data de 7 martie, cand va fi abordat subiectul de catre ministrii de interne din UE, este foarte aproape si nu este timp de pierdut.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1774 ori