SUA continua sa-si retraga civilii din Turcia: fara familii si angajati, raman doar soldatii

Joi, 30 Iunie 2016, ora 12:02
4391 citiri
SUA continua sa-si retraga civilii din Turcia: fara familii si angajati, raman doar soldatii
Foto: Stripes

Washingtonul se pregateste sa interzica deplasarea familiilor militarilor americani in Turcia, ca urmare a amenintarilor teroriste in crestere din tara care leaga Europa de Orientul Mijlociu, au anuntat doi oficiali din cadrul Departamentului Apararii.

Masura vine in urma sangerosului atentat de pe aeroportul din Istanbul, din 28 iunie, dar anumite restrictii au fost luate inca din luna martie, cand 670 de civili aflati in baza aeriana Incirlik si in alte baze din Turcia au fost evacuati in Germania, dupa cum relateaza IB Times.

Surse din Departamentul Apararii din SUA au mentionat pentru Reuters ca se lucreaza la un nou regulament pentru trupele aflate in Turcia prin care li se va cere sa efectueze tururile de misiune neinsotiti.

"Masura reflecta gradul crescut de insecuritate inregistrat in ultimele luni in Turcia", a declarat, sub protectia anonimatului, unul dintre oficialii americani.

Armata americana are in prezent 2.200 de oameni, militari si civili, in bazele din Turcia, 1.500 aflandu-se numai la baza aeriana Incirlik.

In clipa de fata, in Turcia mai sunt doar 100 de insotitori civili, membri ai familiilor militarilor americani, carora li s-a permis sa ramana totusi in Istanbul, dupa ce au fost mutati din bazele militare.

Alti 100 de angajati civili, a caror tura in Turcia se apropie de sfarsit, vor fi lasati sa-si incheie contractele, dupa care vor fi inlocuiti cu militari.

Vor fi exceptate de la aceasta masura civilii care indeplinesc functii de sef de misiune in cadrul operatiunilor internationale coordonate de SUA impotriva Statului Islamic si cele cu rol de legatura in cadrul misiunilor de cooperare in domeniul securitatii.

Ofialii au mentionat ca proiectul era in lucru inca dinaintea atentatului din Istanbul care a ucis 41 de persoane si a ranit alte 239 in seara zilei de 28 iunie.

#evacuare civili Turcia, #baze NATO Turcia, #amenintari teroriste Turcia, #atentat Istanbul, #militari SUA , #Turcia