Procesul de aderare a Turciei la UE, in impas

Luni, 27 Mai 2013, ora 15:52
1248 citiri
Procesul de aderare a Turciei la UE, in impas

Procesul de aderare a Turciei la Uniunea Europeana (UE) se afla in continuare in impas, din cauza refuzului Ankarei de a-si indeplini obligatiile, au deplans luni europenii la finalul unei reuniuni, la Bruxelles, cu seful diplomatiei turce Ahmet Davutoglu.

"Uniunea Europeana constata cu mult regret ca, in pofida solicitarilor repetate, Turcia refuza in continuare sa isi implineasca obligatiile", a deplans Consiliul statelor UE intr-un comunicat citat de AFP.

"Uniunea Europeana constata totodata ca Turcia nu a inregistrat niciun progres in directia normalizarii relatiilor sale cu Republica Cipru", a carei parte de nord este ocupata de trupe turcesti incepand din 1974, se adauga in comunicat.

UE s-a declarat, totusi, pregatita sa faca un gest. "Speram sa putem deschide in iunie un nou capitol de negociere, capitolul 22 privind politica regionala", a anuntat intr-o conferinta de presa seful diplomatiei irlandeze Eamon Gilmore, a carui tara asigura presedintia reuniunilor ministeriale UE pana la 30 iunie.

Insa este necesar ca Turcia sa isi arate bunavointa, a insistat comisarul european insarcinat cu Extinderea Stefan Fule. "Cheia ameliorarii negocierilor este acordul de readmisie incheiat cu UE", pe care Turcia este necesar sa il semneze si sa il aplice.

Acest acord este capital in facilitarea luptei impotriva imigratiei clandestine in UE, deoarece Turcia a devenit un punct de trecere catre Grecia. In schimbul semnarii acestui acord, parafat de Ankara in 2012, UE va accepta sa faciliteze eliberarea de vize turistice cetatenilor turci.

Ministrul turc: Jumatate din capitolele de negociere sunt blocate din motive politice

Seful diplomatiei turce nu si-a ascuns iritarea fata de blocarea acestui proces. "Cu o floare nu se face primavara", a declarat el intr-o conferinta de presa comuna cu Gilmore si Fule.

"Saptesprezece capitole (din 35) sunt blocate din motive politice. Este necesar ca procesul sa fie deblocat, deoarece in acest ritm vor fi necesari 50 de ani pentru a il termina", a insistat el.

Ahmet Davutoglu a cerut deschiderea unor capitole legate de relatiile externe. "Credem ca avem nevoie de o noua perspectiva strategica in relatiile noastre", a avertizat el.

"Fara Turcia, UE nu va fi completa, nu va avea continuitate strategica si geografica", a continuat ministrul.

Davutoglu urmeaza sa participe la reuniunea ministrilor de Externe UE consacrata Siriei. El a pledat pentru anularea embargoului european asupra armamentului, "deoarece poporul sirian are dreptul la autoaparare".

#aderare Turcia UE, #extindere Uniunea Europeana, #negocieri aderare Tucia UE , #Turcia