Banca centrala a Turciei a taiat drastic dobanzile cheie

Vineri, 20 Februarie 2009, ora 11:21
1269 citiri
Banca centrala a Turciei a taiat drastic dobanzile cheie

Banca centrala a Turciei a coborat joi cu 1,5 puncte procentuale ratele dobanzilor la facilitatile de credit si de depozit pentru 24 de ore, afirmand ca inflatia se va tempera pana la sfarsitul lui 2009 sub nivelul tintit, relateaza Reuters. 

Banca a anuntat, dupa sedinta de politica monetara, ca a coborat rata dobanzii la facilitatea de depozit la 11,50% de la 13% si rata dobanzii la facilitatea de credit, la 14% de la 15,50%.

Banca centrala a Turciei a surprins din nou pietele cu o decizie de relaxare a politicii monetare mult peste asteptari. Astfel, intr-un sondaj efectuat de Reuters, la care au participat reprezentanti ai 21 de institutii, majoritatea estimarilor vizau o scadere a dobanzii cu jumatate de punct procentual, la 12,50%. Nimeni nu a anticipat o miscare atat de ampla.

"Aceasta este evident o miscare curajoasa in actualele circumstante de pe piata, mai ales in conditiile in care alte banci centrale din regiune ar putea, din punctul nostru de vedere, sa urce dobanzile, pentru a pune capat deprecierii monedelor nationale", a spus economistul Simon Quijano-Evans de la C.A. Chevreux.

 

#banca, # turcia, # dobanda cheie, # coborare , #Turcia