Acord final:Turcia accepta ca South Stream sa-i tranziteze apele teritoriale

Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 22:15
1466 citiri
Acord final:Turcia accepta ca South Stream sa-i tranziteze apele teritoriale

Temerile investitorilor au fost amplificate de informatiile ca bancile din zona euro folosesc imprumuturile pe termen lung, de 490 miliarde de euro, obtinute saptamana trecuta de la Banca Centrala Europeana (BCE) pentru a-si majora rezervele de lichiditati, in loc sa le investeasca.

South Stream poate sa devanseze astfel Nabucco, menit sa transporte gaze din Azerbaidjan si Asia Centrala pentru a reduce dependenta Europei de Rusia, si va ocoli Ucraina, una dintre principalele rute de tranzit al gazelor rusesti.

Gazoductul South Stream trebuie sa treaca prin apele teritoriale ale Turciei, care este participanta la proiectul Nabucco, pentru a ajunge in sud-estul Europei.

"As vrea sa multumesc guvernului turc pentru decizia de a permite constructia South Stream in zona economica a Turciei", a declarat premierul rus Vladimir Putin la Moscova.

Decizia Turciei, unul dintre cei mai mari clienti pentru gazele rusesti, a fost neasteptata, in conditiile in care a anuntat in noiembrie ca nu va prelungi unul din contractele cu Gazprom, pentru 6 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, a acordat Rusiei permisiunea de a construi South Stream in apele teritoriale ale Turciei, in timp ce directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat ca grupul va prelungi doua acorduri pe termen lung care vor majora livrarile catre Turcia cu 2 miliarde de metri cubi, la 27 de miliarde de metri cubi pe an.

Aceste livrari vor include 3 miliarde de metri cubi de gaze care vor fi livrate printr-o conducta care tranziteaza Ucraina, Romania si Bulgaria. Turcia intentiona initial sa reduca achizitiile de gaze prin aceasta conducta.

Miller s-a intalnit marti cu Yildiz la Ankara si nu este clar daca Gazprom a facut concesii pentru a obtine acordul destinat South Stream.

Turcia s-a aflat printre tarile care au cerut anterior Gazprom reducerea preturilor gazelor.

"Vreau sa imi exprim gratitudinea pentru intelegerea si eforturile constructive ale prietenilor turci", a afirmat Miller intr-un comunicat.

Analistii cred ca proiectul South Stream, pentru care Gazprom a alocat 10 miliarde de euro (13,1 miliarde dolari) in programul de investitii aferent perioadei 2012-2014, este prea costisitor si motivat politic, pentru cresterea influentei in Europa.

Gazprom detine o participatie de 50% la South Stream, Eni Italia 20%, iar EDF Franta si Wintershall Germania cate 15%.

South Stream urmeaza sa transporte 63 de miliarde de metri cubi de gaze catre Europa, din 2015. Costul total al proiectului este estimat la 30 de miliarde de dolari.

Directorul pentru exporturi al Gazprom, Alexandr Medvedev, a declarat miercuri ca Gazprom nu va renunta la constructia gazoductului South Stream chiar daca va incheia un acord cu Ucraina pentru folosirea in comun a conductelor ucrainene de gaze, in cadrul negocierilor privind preturile.

"Chiar daca luam in considerare Nord Stream, South Stream, Nabucco si gazele lichefiate, deficitul de gaze pentru Europa va fi de 15-20 de miliarde de metri cubi", a spus Medvedev.

El a respins astfel declaratiile unor surse guvernamentale si din Gazprom potrivit carora daca Moscova si Kiev vor ajunge la un acord pentru infiintarea unei companii mixte care sa administreze gazoductele din Ucraina, Rusia ar putea renunta la planurile pentru South Stream.

#south stream turcia, #turcia gazoduct, #south stream gazoduct, #gaze naturale turcia , #Turcia