Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Summit BRICS: Cele cinci state strang randurile

Summit BRICS: Cele cinci state strang randurile


Cele mai mari economii emergente ale lumii - Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud, care formeaza BRICS, doresc sa puna bazele unei banci de dezvoltare comune in saptamana care urmeaza si sa ia masuri in vederea crearii unei legaturi mai stranse intre bursele locale.

Conform unor surse oficiale citate de Reuters, aceste proiecte au nevoie de timp pentru a deveni realitate, insa liderii sunt ambitionati de faptul ca lucreaza in interesul a aproape 3 miliarde de oameni, populatia insumata a celor cinci state. Problema securitatii energetice si situatia din Orientul Mijlociu vor fi, de altfel, discutate.

Cel mai important anunt survenit dupa primele intalniri din cadrul summitului din India deschis miercuri este confirmarea planurilor de creare a unei banci de dezvoltare comune formate dupa modelul Bancii Mondiale. Initiativa ar permite statelor sa stranga resurse pentru imbuntatiri de infrastructura, iar banca ar putea servi drept creditor in perioade de criza financiara, precum cea din Europa.

Ministrul Comertului din Brazilia, Fernando Pimentel, a declarat saptamana trecuta ca BRICS va semna un acord asupra crearii acestei banci. Sudhir Vyas, ministru de Externe al Indiei a adaugat, luni, ca la summit se va determina structura bancii si modul in care aceasta va fi capitalizata.

"Nu infiintam o banca in fiecare zi", a explicat acesta dupa ce a mentionat ca proiectul va fi desfasurat pe o perioada lunga de timp.

Ideea infiintarii unei banci comune statelor BRICS circula intre oficialii acestora de mai multe luni, si a mai fost discutata si in Mexico City, la intalnirea ministrilor de finante ai statelor membre G20 din februarie.

Tranzactiile bursiere si comerciale dintre cele cinci state, subiect de discutie

De altfel, un indice bursier comun pentru statele BRICS va fi lansat vineri, au anuntat bursele statelor membre. Acesta va fi listat in toate cele cinci tari, iar actiunile vor putea fi achizitionate in moneda locala.

De altfel, cele cinci natiuni membre BRICS discuta si despre o modalitate prin care sa sporeasca schimburile comerciale intre ele fara a fi nevoite sa recurga la moneda, scrie Wall Street Journal.

"Sustinem un pact asupra schimbului valutar, iar problema va fi adusa in discutie joi", a declarat Rob Davies, ministrul Comertului in Africa de Sud. Cu toate acestea, el recunoaste ca mecanismul de schimb valutar mai necesita modificari.

Problemele energetice si situatia instabila din Orientul Mijlociu, in atentia BRICS

Un oficial al guvernului Indian a declarat, de altfel, ca problemele din Orientul Mijlociu si securitatea energetica vor fi pe lista discutiilor de la Summit, inclusiv situatia delicata a Iranului. Ambasadorul rus in New Delhi a spus, saptamana aceasta, ca se va discuta si despre Siria, aceasta fiind o problema prioritara pentru statul pe care il reprezinta.

Acronimul BRIC a fost folosit pentru prima oara in 2001 de economistul Goldman Sachs Jim O'Neill, care cauta un nume mai comercial pentru marile economii emergente ale lumii. Litera S vine de la Africa de Sud care s-a alaturat grupului in 2010.

Statele au avut primul summit in 2009 si au fost criticate in anii care au trecut ca singurul lucru pe care il au in comun e caracterul economiilor. Sintagma "acronim gol" a fost folosita des pe masura ce tarile au incercat sa gaseasca interese comune si idei care sa uneasca economiile de pe patru continente care sunt, in esenta, diferite atat in ceea ce priveste sistemele financiare, politice si ideologice.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2100 ori