FMI vrea sa isi dubleze capacitatea de creditare cu 600 de miliarde de dolari, resurse menite sa ajute tarile europene care se confrunta cu criza datoriilor, insa concretizarea planului este ingreunata de Statele unite si alte tari.
Statele Unite si Canada au declarat miercuri ca Europa ar trebui sa "puna pe masa" mai multi bani pentru a-si rezolva criza datoriilor, punand la indoiala faptul ca discutiile G20 care vor avea loc in Mexico joi si vineri s-ar putea finaliza prin sporirea resurselor FMI, potrivit Reuters.
Japonia si Coreea de Sud isi doresc, de asemenea, ca Europa sa actioneze mai prompt, iar China ar putea impune cateva conditii inainte de a contribui la cresterea capacitatii de creditare a FMI.
"Noi inca suntem convinsi ca FMI poate juca un rol important in criza datoriilor, insa doar ca un bonus la propriile eforturi depuse de Europa. FMI nu poate inlocui un zid robust de protectie", a declarat un purtator de cuvant al Trezoreriei Americane.
Grupul G20 se intalneste, joi si vineri, in Mexico, pentru a dezbate acest subiect, iar ministri de finante se vor intalni la sfarsitul lunii februarie pentru a lua deciziile finale.
Bloomberg scria, citand un oficial G20, in editia de miercuri, ca FMI ar vrea sa isi majoreze capacitatea de imprumut cu 1.000 de miliarde de dolari si ca urmeaza sa propuna suma la intalnirea G20 de saptamana aceasta