Suedia, crestere economica record in T3

Luni, 29 Noiembrie 2010, ora 14:11
1859 citiri
Suedia, crestere economica record in T3

Economia suedeza a crescut cu 6,9% in al treilea trimestru, comparativ cu perioada similara din 2009, un avans record care contrasteaza cu revenirea economica lenta a unora din statele zonei euro, transmite Reuters.

Produsul Intern Brut (PIB) a urcat cu 2,1% in al treilea trimestru, in raport cu cele trei luni anterioare, potrivit datelor biroului national de statistica. Acesta mentioneaza ca ritmul anual de crestere economica este cel mai rapid dupa 1996, an in care a inceput sa publice date comparabile privitoare la evolutia economica.

"Acestea sunt date foarte solide. Economia suedeza se extinde pe un font larg si merge cu forta inainte", a afirmat Knut Hallberg, analist la Swedbank. El a adaugat ca evolutia economiei incurajeaza banca centrala sa inaspreasca si mai mult politica monetara.

Biroul de statistica apreciaza ca economia a revenit la acelasi nivel cu cel din al treilea trimestru din 2007. Cresterea din perioada iulie-septembrie reflecta soliditatea cererii pentru produsele exportate si a consumului intern.

Banca centrala a majorat deja, de trei ori, dobanda cheie in acest an.

Economia suedeza a fost afectata sever de criza economica mondiala, inregistrand cea mai abrupta scadere de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, insa si-a revenit rapid.

Spre deosebire de cazul altor state europene, guvernul a putut stimula economia prin majorari de cheltuieli si reduceri de taxe.

Sanatatea economiei suedeze contrasteaza vizibil cu situatia economiilor unora dintre statele zonei euro, avand in vedere ca Irlanda a devenit al doilea membru al uniunii monetare care a apelat la ajutor financiar extern.

Sprijinul nu a reusit sa calmeze temerile investitorilor ca si alte state ar putea fi nevoite sa ceara ajutor.

Biroul de statistica a revizuit estimarea finala privind scaderea economiei din 2009, de la 5,1% la 5,3%.

#suedia, #crestere, #economica, #revenire, #zona, #euro , #Suedia