Viitorul guvern din Republica Moldova va fi ales de Iurie Leanca

Miercuri, 15 Mai 2013, ora 11:49
1566 citiri
Viitorul guvern din Republica Moldova va fi ales de Iurie Leanca

Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a desemnat, miercuri, pe premierul interimar, Iurie Leanca, drept candidat pentru functia de prim-ministru al viitorului guvern.

Iurie Leanca a fost propus marti pentru aceasta functie de Partidul Liberal Democrat, al carui prim-vicepresedinte este, iar alte candidaturi nu au fost, a declarat presedintele Timofti in cadrul unei conferinte de presa. El a mentionat ca noul guvern trebuie sa continue procesul de integrare europeana a Republicii Moldova si a facut apel la deputati sa voteze noul cabinet.

"Guvernul va avea sarcina sa continue politica de integrare europeana, iar pe plan intern sa puna in aplicare reformele democratice convenite cu UE. Fac apel la deputati sa constientizeze importanta momentului si sa voteze un nou guvern pentru a readuce stabilitatea in tara si pentru a continua dezvoltarea Republicii Moldova", a declarat Timofti.

Guvernul de la Chisinau a fost demis la 5 martie prin vot de neincredere acordat de parlament, in urma unei crize din fosta Alianta pentru Integrare Europeana. Anterior, Timofti l-a desemnat pe fostul premier Vlad Filat sa formeze noul guvern, dar Curtea Constitutionala a invalidat decretul.

Marti, liderul PLDM Vlad Filat a declarat ca formatiunea sa va negocia cu Partidul Democrat, cu o parte din deputatii liberali si cu cei neafiliati formarea noului cabinet guvernamental.

Iurie Leanca are la dispozitie 15 zile pentru a cere votul de incredere al parlamentului pentru programul de activitate si echipa guvernamentala pe care le va propune. Potrivit Constitutiei, dupa ce premierul desemnat cere votul de incredere, daca parlamentul nu aproba noul guvern in decurs de 45 de zile, legislativul poate fi dizolvat si se organizeaza alegeri parlamentare anticipate, cu conditia ca in aceasta perioada sa fie cel putin doua propuneri din partea sefului statului pentru functia de prim-ministru.

#guvern Republica Moldova, #Iurie Leanca Republica Moldova, #Iurie Leanca premier Moldova, #prim ministru Moldova , #Stiri International