Venezuela, dupa 100 de zile de proteste: 91 de morti, 1.500 de raniti si sute de arestati

Luni, 10 Iulie 2017, ora 09:54
973 citiri

Opozitia venezueleana a marcat duminica a suta zi de proteste fata de regimul presedintelui socialist Nicolas Maduro. De la inceputul lui aprilie, in Venezuela si-au pierdut viata in urma manifestatiilor 91 de oameni si au fost raniti peste 1.500, iar numarul arestarilor este de ordinul sutelor, arata datele procuraturii.

Mii de protestatari s-au adunat duminica la Caracas pentru a o asculta pe Lilian Tintori, sotia opozantului Leopoldo Lopez, eliberat sambata din inchisoare - din motive umanitare, potrivit Curtii Supreme - si consemnat in arest la domiciliu.

Politicianul in varsta de 46 de ani, fondator al partidului Voluntad Popular, era inchis din februarie 2014 si fusese condamnat in septembrie 2015 la aproape 14 ani de inchisoare pentru incitare la violenta.

Venezuela, tara producatoare de petrol, se afla de patru ani intr-o recesiune care a degenerat intr-o criza economica grava, cu inflatia scapata de sub control si penurii de alimente si bunuri de prima necesitate. Problemele sunt accentuate de pretul scazut al titeiului pe plan mondial.

De mai bine de trei luni, in marile orase, politia in echipament de protectie, tinerii cu masti, sticlele incendiare, gazele lacrimogene si gloantele de cauciuc au ajuns parte din peisajul aproape cotidian, iar victimele sunt de ambele parti.

Opozitia a convocat un referendum neoficial la sfarsitul acestei saptamani, dupa care intentioneaza sa proclame asa-numita "ora zero" a intensificarii protestelor, probabil printr-o greva generala sau un mars spre palatul prezidential, arata Reuters.

Pe de alta parte, presedintele Nicolas Maduro incearca sa creeze, printr-un referendum programat pe 30 iulie, o Adunare Constituanta care ar urma sa demita actualul Parlament, ultima reduta a opozitiei. Toate celelalte institutii ale statului, inclusiv justitia, pana la nivelul Curtii Supreme, se afla sub control guvernamental.

Seful statului, continuator al lui Hugo Chavez, decedat in 2013, acuza ca si acesta Statele Unite de amestec in politica si economia Venezuelei si vorbeste despre un razboi economic al afaceristilor apropiati de opozitie, condus de la Washington.

Violente incredibile in Parlamentul din Venezuela: 7 deputati au fost raniti intr-un atac care a durat 9 ore (Video)Atac cu grenade, din elicopter, asupra Curtii Supreme a Venezuelei. Presedintele acuza un atac terorist (Video) ...citeste mai departe despre "Venezuela, dupa 100 de zile de proteste: 91 de morti, 1.500 de raniti si sute de arestati" pe Ziare.com

#proteste Venezuela, #morti Venezuela proteste , #Stiri International