Va castiga Marine Le Pen voturi in urma atacului terorist de pe Champs Elysee?

Sambata, 22 Aprilie 2017, ora 15:46
2582 citiri

Joi seara, in jurul orei 21, un politist a fost impuscat de o persoana inarmata, alti doi si un trecator aflat in apropiere fiind raniti. Teroristul a fost impuscat mortal in schimbul de focuri.

Acest incident vine cu doua zile inainte de organizarea primului tur al alegerilor prezidentiale, eveniment politic considerat de mai multi analisti extrem de important pentru supravietuirea Uniunii Europene.

11 candidati s-au aliniat la start.

Cele mai multe sanse de a accede in turul doi le au independentul Emmanuel Macron, 39 de ani, fost ministru al Economiei in guvernul socialist condus de Manuel Valls, si Marine Le Pen, 49 de ani, sefa Frontului National, un partid de extrema dreapta. Pe locurile trei si patru se situeaza Francois Fillon, fost premier in administratia Sarkozy, nominalizarea Partidului Republican, si comunistul Jean-Luc Melenchon.

"Ultimele sondaje sugereaza o cursa incredibil de stransa intre primii patru candidati, multi analisti avertizand ca pana in ultimul moment orice eveniment ar putea afecta rezultatul final. Desi sondajele arata ca e pe cale sa mearga in turul doi impreuna cu domnul Macron, analistii politici spun ca doamna Le Pen a pierdut din sustinere in ultimele zile, iar campania ei nu a reusit sa valorifice avantajul de a fi favorita o perioada atat de lunga de timp", scrie Henry Samuel pentru cotidianul britanic "The Telegraph".

Se estimeaza ca numarul alegatorilor nehotarati trece de 20 de procente. Macron, dupa ultimul sondaj de opinie, este cotat cu 24% din optiunile de vot, iar Marine Le Pen cu 22%.

Ceilalti doi se situeaza in jurul a 19 puncte procentuale in ce priveste preferintele alegatorilor francezi. Acest clasament poate fi dat peste cap de o mobilizare la urne sau de evenimente tragice cum a fost cel al atentatului terorist.

O tara socata de atacurile teroriste

Franta a trecut printr-o perioada dificila. Atentatele din Paris din 7 ianuarie 2015 care au vizat redactia saptamanalului satiric Charlie Hebdo, soldate cu 17 morti, dar si atacul terorist din 13 noiembrie de la Teatrul Bataclan si din imprejurimi, in care au fost ucise 130 de persoane si peste 350 au fost ranite, au marcat dezbaterea politica din ultimii doi ani.

Presedintele Francois Hollande a luat decizia de a nu mai candida pentru un nou mandat, iar discursul populist al Frontului National a castigat si mai multa sustinere publica. In urma cu un an, doamna Marine Le Pen era creditata cu prima sansa de a deveni noul presedinte. ...citeste mai departe despre "Va castiga Marine Le Pen voturi in urma atacului terorist de pe Champs Elysee?" pe Ziare.com

#Marine Le Pen alegeri Franta, #atentat Paris alegeri, #Macron presedinte Franta , #Stiri International