UE vrea ca Rusia sa-si clarifice pozitia cu privire la proiectul South Stream

Marti, 13 Ianuarie 2015, ora 09:38
1590 citiri
UE vrea ca Rusia sa-si clarifice pozitia cu privire la proiectul South Stream
Foto: eu2011.hu

Vicepresedintele Comisiei Europene pentru uniunea energetica, Maros Sefcovic, care urmeaza sa efectueze o vizita la Moscova in data de 14 ianuarie, a declarat luni ca intentioneaza sa obtina clarificari din partea autoritatilor ruse cu privire la proiectul South Stream, transmite Bloomberg.

'Una din intrebarile mele catre omologii rusi va fi cum vad ei situatia actuala, care sunt planurile lor si cum vor sa raspunda la aceasta chestiune complexa privitoare la livrarile de gaze naturale rusesti spre Europa', a declarat Maros Sefcovic la sfarsitul unei reuniuni cu premierul bulgar Boiko Borisov, potrivit Agerpres.

Conducta South Stream, ale carei lucrari au fost lansate in decembrie 2012, ar fi urmat sa lege Rusia de Bulgaria, pentru a se indrepta apoi spre Europa Centrala, prin Serbia, Ungaria si Slovenia. Anuntul Rusiei privind abandonarea proiectului South Stream a provocat ingrijorari in unele state UE din sud-estul Europei care se tem ca regiunea va deveni dependenta de livrarile de gaze prin Ucraina.

Uniunea Europeana, care depinde de gazul rusesc pentru 27% din consumul sau, intentioneaza sa intareasca cooperarea intre statele membre in ideea de a pune la punct o uniune energetica si a reduce dependenta de importurile din Rusia. Comisia Europeana urmeaza sa dea publicitatii in primul trimestru al acestui an un plan destinat accelerarii interconexiunilor transfrontaliere intre retelele energetice si de gaze naturale, eliminarea barierelor de pe piata si diversificarii sursele de energie. La inceputul lunii trecute, presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca Rusia nu poate continua proiectul South Stream, din cauza opozitiei din partea Uniunii Europene, urmand sa construiasca o noua conducta spre Turcia, via Marea Neagra.

#UE proiectul South Stream, #proiectul South Stream , #Stiri International