Summit UE-China: Dezamagiri, asteptari si avertismente

Luni, 22 Iunie 2020, ora 16:39
883 citiri
Summit UE-China: Dezamagiri, asteptari si avertismente
Foto: Pixabay

Europeni si chinezi s-au intalnit luni intr-un summit prin videoconferinta, cu scopul de a incerca sa-si aplaneze numeroasele divergente si a pregati o reuniune extraordinara a liderilor lor, insa fara speranta unei semnari, anul acesta, a unui acord cu privire la protectia investitiilor, relateaza AFP, citata de News.ro

"Asteptam un semnal la cel mai inalt nivel al unei vointe ca China sa-si creasca ambitiile mai ales in protectia investitiilor. Altfel, suntem hotarati sa jucam alta carte, cea a apararii intereselor noastre", a avertizat luni un oficial european de rang inalt.

Washingtonul i-a avertizat pe europeni, inainte de summit, ca "Partidul Comunicat Chinez (PCC, unic) vrea sa va oblige sa alegeti" intre Statele Unite si China, a avertizat seful diplomatiei americane Mike Pompeo.

Summitul a inceput la ora locala 10.00 (11.00, ora Romaniei) intre reprezentantii UE - presedintii Consiliului Euripean Charles Michel, Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen - si premierul chinez Li Keqiang.

O a doua intalnire era prevazuta la ora locala 14.30 (15.30, ora Romaniei), cu presedintele Xi Jinping.

Insa nicio declaratie comuna nu este prevazuta, iar chinezii "nu au propus o conferinta de presa comuna", a precizat alt oficial european.

"China atribuie o mare importanta acestei intalniri si este dispusa sa colaboreze cu UE in vederea obtinerii unor rezultate pozitive", a dat asigurari un purtator de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian.

"Ambitia a fost afisata, anul trecut, sa se incheie un acord cu privire la protectia investitiilor, insa nu am facut progresele necesare", i-a replicat un oficial european de rang inalt.

"Intram in toiul subiectului, insa mai este drum lung de facut. Ar trebui sa aiba loc o cotitura din partea Chinei si acest este lucrul pe care-l asteptam de la acest summit", a precizat el.

Fiecare si-a prezentat asteptarile si ingrijorarile in cadrul reuniunilor pregatitoare. Neincrederea domina si era vizibila sub forma unor avertizari voalate.

CAMP DE BATALIE

Europenii sunt ingrjorati de acapararea tot mai mare a Beijingului asupra Hong Kongului, odata cu punerea in dicutie a autonomiei teritoriului si unoratingeri la adresa libertatilor fundamentale.

UE a solicitat vineri eliberarea mai multor apatori ai drepturilor omului si a denuntat campanii de dezinformare orchestrate de China cu privire la pandemia covid-19.

Europenii sunt totodata dezamagiti de putinele progrese constatate i ...citeste mai departe despre "Summit UE-China: Dezamagiri, asteptari si avertismente" pe Ziare.com

Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#UE, #China, #summit UE , #Stiri International