Socialistii isi aleg, sambata, candidatul la sefia Comisiei Europene. Cine este Frans Timmermans

Sambata, 08 Decembrie 2018, ora 10:52
709 citiri

Partidul Socialistilor Europeni (PES) isi aproba, sambata, candidatul cap de lista pentru alegerile europene din 2019, olandezul Frans Timmermans, in prezent prim-vicepresedinte ale Comisiei Europene, in cadrul uni congres care are loc la Lisabona, in Portugalia.

Timmermans sper sa ii succeada in functie actualului presedinte al CE, Jean-Claude Juncker, dupa alegerile care vor avea loc in luna mai, relateaza DPA.

Cel mai apropiat rival al sau, conservatorul german Manfred Weber, din partea Partidului Popular European (PPE, de centru-dreapta), spera, de asemenea, sa devina presedinte al CE.

Cine este Frans Timmermans

Fost ministru de externe al Olandei, candidatul socialistilor europeni la conducerea Comisiei Europene are o mare ambitie politica, cu toate ca familia sa politica si-a pierdut din influenta.

Nepot de mineri nascut la Maastricht pe 6 mai 1961, Timmermans este considerat unul dintre cei mai stralucitori membri ai echipei formate de Jean-Claude Juncker, scrie AFP, intr-un text in care face portretul candidatului pentru sefia CE.

Numit prim-vicepresedinte, el are imaginea omului puternic al "comisiei politice" dorite de luxemburghezul Juncker.

Jean-Claude Juncker a intarit aceasta impresie in discursul sau in fata Parlamentului European la investirea echipei sale, pe 22 octombrie 2014.

"Presedintele sunt eu, dar i-am delegat o parte insemnata a prerogativelor mele prim-vicepresedintelui. Frans Timmermans este mana mea dreapta si sper ca va fi si mana mea stanga", spunea atunci Jean-Claude Juncker.

Realitatea puterilor lui Frans Timmermans a suscitat rapid multe semne de intrebare.

"S-a tot spus si scris despre mine: Timmermans nu are nimic de facut, Timmermans este responsabil cu cochilii goale", a marturisit el, intr-un interviu acordat AFP la cateva luni dupa preluarea functiei.

Responsabil pentru relatii interinstitutionale, stat de drept si Carta drepturilor fundamentale, Frans Timmermans sufera de pe urma faptului ca este lasat in umbra.

Bonomia aratata in conferintele de presa de acest diplomat poliglot nu a reusit sa mascheze un anumit disconfort, au marturisit in discutii private mai multi membri ai Comisiei. Desemnarea francezului Michel Barnier drept negociator-sef pentru Brexit a fost primita ca o umilinta, au explicat ei.

"Timmermans este vicepresedinte al Comisiei. El are alte lucruri de facut", explica la acea vreme Jean-Claude Juncker intr-o declaratie pentru cotidianul belgian Le Soir.

A de ...citeste mai departe despre "Socialistii isi aleg, sambata, candidatul la sefia Comisiei Europene. Cine este Frans Timmermans" pe Ziare.com

#Timmermans candidatura Juncker CE , #Stiri International

Curs valutar

1 EUR = 4.9690 RON

-0.0014

1 USD = 4.5785 RON

-0.0065
  1. Experții trag semnalul de alarmă: Cea mai mare criză din istorie lovește România și alte 100 de țări
  2. Mafia bulgară profită după intrarea parțială în Schengen. Schema prin care economia subterană din țara vecină câștigă bani grei
  3. O multinațională cu profituri de miliarde de euro anunță finalizarea unei fabrici în Transilvania
  4. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  5. O companie recent venită în România oferă salarii de invidiat. Care sunt condițiile cerute
  6. Se deschide un nou lot pe Autostrada A0 Sud. Când vom putea circula aproape 250 km fără oprire pe un drum de mare viteză VIDEO
  7. Două țări NATO ”plâng” după Putin: Ucraina le lovește dur, punând bariera Rusiei
  8. Dorința UE de a se separa de China aduce Bruxelles-ul în discuții cu un partener al Beijingului. Culisele unei înțelegeri cruciale pentru viitorul industriei verzi
  9. Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
  10. Care este avuția medie netă a românilor. Suma pare foarte ridicată la prima vedere