Salvarea Europei pe banii Chinei? Vezi ce va contine nota de plata

Marti, 18 Octombrie 2011, ora 14:02
2602 citiri
Salvarea Europei pe banii Chinei? Vezi ce va contine nota de plata

China vine cu o noua oferta pentru salvarea Europei: cumpararea de active de infrastructura. In plus, bancile chineze au anuntat ca ar fi dispuse sa-si mareasca expunerea pe datoria suverana a zonei euro. Departe de a fi un cadou pe care statul chinez il face Europei, oferta are un pret pe care nu se stie daca statele europene si-l permit.

Potrivit analistului financiar, Ilie Serbanescu, finantarea statelor europene incepe sa depinda de banul chinez, care la un moment dat va avea un cuvant greu de spus.

"Mi se pare caraghios sa faci un asemenea gest in loc sa-i pui pe proprii tai privati sa plateasca. Sectorul privat, indeosebi cel financiar-bancar, a facut ravagiile. Statele au platit, iar acum, cand nu mai sunt bani, apeleaza la China.

Europa nu este SUA, care are forta, armata si o pozitie puternica, chiar daca depinde de finantarea chineza pentru a-si acoperi deficitele uriase.

Europa e slabuta. S-a dezvoltat sub umbrela americana si depinde de acest lucru. Cat a fost vreme buna, a fost bine. America cheltuia bani pentru razboi si Europa cheltuia pentru pace. Acum, a venit vremea razboaielor", a declarat Ilie Serbanescu pentru Business24.

In opinia acestuia, razboaiele nu vor putea fi ocolite, iar atunci va incepe decontul, fiindca statul chinez intra in randul celor care "vor taia cupoanele". Analistul financiar este de parere ca statul chinez nu va mai putea cara in spate pentru mult timp datoriile americane si pe cele europene.

"Exista in lume datorii de 80.000 de miliarde, iar PIB-ul cumulat este de 60.000 de miliarde. Nu se poate plati. Ne mai amagim un timp si apoi, pana la razboi, nu mai e decat inflatia", sublinieaza Ilie Serbanescu.

Strategia politica din spatele "Cadoului" chinez"

Analistul Dan Petre este de parere ca acest cadou chinez are in spate o strategie politica. Insa, problema nu se pune daca statul chinez are o strategie, ci daca Europa are vreun interes sa cedeze active de infrastructura unei puteri care nu ii este tocmai cel mai bun prieten.

"Daca va uitati la achizitiile chineze din Africa din ultimii 10 ani, o sa vedeti ca statul chinez incearca sa-si mareasca sfera de influenta politica prin plasamente economice. Cu o asemenea optiune, trebuie sa fim foarte atenti, fiindca tine de securitatea continentala. Interesul nostru ar fi sa acceptam 0,5% in plus la inflatie fata de cat avem", a declarat Dan Petre pentru Business24.

In opinia acestuia, acceptarea acestui cadou chinez ar insemna pentru Europa cedarea unui control de tip suveran.

"Nu vinzi bijuteriile coroanei cand esti intr-o criza pe care ai putea sa o rezolvi prin alte mijloace. Nu inteleg de ce Germania sau Olanda nu cumpara parti din datoria suverana a Greciei la un pret cu discount. Negocieaza cu creditorii privati, o cumpara prin Bancile Centrale si apoi recupereaza de la greci.

Datoria suverana a Greciei nu este atat de nesustenabila daca o imparti la restul membrilor zonei euro. Intr-adevar, chinezii au cash, dar stau si ma intreb de ce nu investesc surplusul de cash in propria lor economie si lasa pe altii sa investeasca in China, iar ei investesc in alte tari", spune analistul.

In opinia europarlamentarului Iuliu Winkler, ofertele chinezesti sunt in general oferte pentru parteneriate directe, cu finantare chineza, fara sa tina cont de regulile europene de transparenta sau de legislatia privind achizitiile publice in Europa.

Mai mult, modul in care chinezii doresc sa incheie afacerile este unul total diferit de procedurile UE. Winller mai sustine ca China are anumite interese ascunse in momentul in care vine cu propuneri de afaceri in Europa.

In primul rand, China este interesata de reluarea cresterii in UE pentru ca Europa reprezinta principala sa piata de desfacere.

In 2010, exporturile chinezesti catre UE au insumat 380 de miliarde de dolari. De aceea, austeritatea si recesiunea din Europa duc la contractarea cererii, prin urmare la scaderea exporturilor chinezesti.

"In ultimii 8 ani, China a devenit cel mai mare jucator in Africa. Cumpara afaceri, resurse, incheie contracte directe. Ceea ce China face in Asia, in Orient, in Australia, in America latina si in Africa reprezinta o strategie bine gandita. Ei doresc sa faca capitalism dirijat sau, din punctul lor de vedere - economie socialista de piata", a mai precizat Iuliu Winkler.

China, dependenta de Europa?

Analistul Dan Petre atrage atentia asupra faptului ca statul chinez este dependent de pietele de desfacere, intrucat nu exista o piata chineza.

De asemenea, China este interesata ca Europa sa nu inceapa sa taie din bunurile de larg consum, de teama recesiunii. "Daca noi nu ne schimbam telefoanele la 6 luni si incepem sa le schimbam la 1 an, China are o mare problema. Statul chinez e dependent de Europa.

Daca ne uitam, dezvoltarea industriala a Chinei este data de investitii legate de Occident. China are nevoie de dezvoltare economica. Nu este o tara care a atins un grad de saturare investitionala, dezechilibrele interne ale Chinei sunt foarte mari.

Ma intreb de ce cumpara China datorii americane si europene care sunt relativ ieftin de cumparat. Asta inseamna ca acei bani, chinezii nu-i pot investi cu o rata de profit mai mare in propria lor economie sau in alte economii emergente", mai spune analistul.

In plus, in opinia lui Dan Petre, Europa nu este pe deplin unita, iar aceasta criza a scos la suprafata mecanismele de autoinchidere ale europenilor.

Pe de alta parte, europarlamentarul Iuliu Winkler spune ca UE inseamna mai mult decat un bloc economic, fiind si o entitate politica.

"Europa are principii, are dorinta de a exporta nu numai produse si servicii, ci si democratie. Deocamdata, partenerul numit China are mari probleme in a se ridica la anumite standarde democratice, sociale si de mediu pe care UE le respecta in interior si incearca sa le exporte si sa le disemineze partenerilor sai.

Nu se pune problema aici de binefacere, ci de interese economice. China trebuie sa inteleaga ca in discutia cu UE exista o componenta economica si sociala, dar exista si o componenta politica, democratica, pe care UE nu o va lasa deoparte nicicand", a conchis Iuliu Winkler.

#ajutor china europa, #economie china, #criza zona euro , #Stiri International