Rusia nu a intrat în colaps, cum se aștepta lumea: Când vine lovitura de grație pentru economia lui Putin

Marti, 30 August 2022, ora 05:35
1233 citiri
Rusia nu a intrat în colaps, cum se aștepta lumea: Când vine lovitura de grație pentru economia lui Putin
Moscova începe să resimtă impactul sancțiunilor și a ieșirii firmelor străine din țară FOTO: CNN

La 6 luni după invadarea Ucrainei ordonată de Vladimir Putin, Rusia este blocată într-un război de uzură, pe care nu l-a anticipat. Deși economia sa dependentă de petrol și gaze se află într-o recesiune profundă, ea se dovedește mult mai rezistentă decât se anticipa.

Exodul afacerilor occidentale și valurile de sancțiuni ale Vestului, care au vizat exporturile vitale de energie și sistemul financiar ale Rusiei au un impact, dar nu la modul în care se așteptau cei mai mulți analiști, potrivit unei analize din CNN.

Economia Rusiei a început să coboare, dar exporturile de energie ale sale spre China și India, au ajutat Moscova să atenueze impactul sancțiunilor ocidentale. Un fost ministru al economiei al Rusiei din anii ’90, Andrei Nechaev, consideră că economia scade și se va confrunta cu o perioadă mai lungă de stagnare.

Fără avioane disponibile spre UE, rușii iau cu asalt frontierele terestre. Intrări masive în Europa după începerea războiului

Deși rubla s-a prăbușit imediat după începerea războiului din Ucraina, ulterior ea s-a întărit, revenind la cea mai mare valoare a sa față de dolarul american din 2018.

Aceasta se datorează Băncii Centrale a Rusiei, care a controlat agresiv capitalul și ratele. Dar inflația a atins deja un maximum negativ, o scădere de 18% în aprilie 2022, dar la sfâșitul anului se speră că ea va fi de doar 12-15%.

Previziunile privind scăderea PIB-ului din 2022 au arătat, în aprilie că va exista o contracție de 8-10%, conform FMI, dar între timp, prognoza s-a revizuit până la valoarea de 6%.

Statele Unite avertizează o țară NATO: Nu mai faceți afaceri cu Rusia, fentând sancțiunile

Lovitură primită de Rusia de pe piața mondială de semiconductori

Rusia și-a creat cardul de credit Mir și propriul sistem de procesare a tranzacțiilor financiare încă din 2017, iar ieșirea Mastercard și Visa, nu a afectat-o foarte mult.

Veniturile Rusiei din vânzările de petrol și gaze către Europa s-au dublat între martie și iulie anul acesta, comparativ cu media anilor trecuți, datorită creșterii prețurilor și în ciuda scăderii volumelor.

Livrările de gaze către UE au scăzut cu 75% în ultimele 12 luni. Dar la petrol lucrurile stau altfel. Scăderile de vânzări din Europa au fost compensate de vânzările din Asia, China și India, o pondere de 56% din total.

O singură industrie din Rusia a scăpat de sancțiunile ...citeste mai departe despre "Rusia nu a intrat în colaps, cum se aștepta lumea: Când vine lovitura de grație pentru economia lui Putin" pe Ziare.com

#rusia recesiune, #economie Rusia, #economie rusia recesiune, #sanctiuni Rusia, #sanctiuni Rusia UE, #sanctiuni economice Rusia , #Stiri International