Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romanii care au plecat in Spania, subiectul celui mai mare studiu de la nivelul UE

Romanii care au plecat in Spania, subiectul celui mai mare studiu de la nivelul UE
Romanii care au plecat in Spania reprezinta obiectul celui mai complex studiu realizat vreodata la nivelul Uniunii Europene.

In cadrul cercetatrii va fi analizata diaspora romaneasca din Spania concentrata in doua enclave demografice, adica locuri unde romanii reprezinta mai mult de 10% din totalul populatiei, Castello de la Plana (Valencia) si Roquetas de Mar (Almeria), potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Un studiu etnografic anterior, derulat in prima parte a proiectului, a aratat ca romanii din cele doua localitati provin, preponderent, din judetele Dambovita, respectiv Bistrita-Nasaud. Prin urmare, studiul va porni de la rutele de migratie dintre Castello de la Plana (Valencia) - Dambovita si Roquetas de Mar (Almeria) - Bistrita-Nasaud.

In continuarea cercetarii se vor urmari conexiunile interpersonale dezvoltate de romani in aceste orase din Spania, si legaturile lor cu locurile de origine, dar si cu alte tari.

"Acest proiect isi propune sa analizeze conexiunile romanilor plecati in Spania cu cei ramasi acasa, dar si cu alti romani, care traiesc in alte state ale lumii. Aceasta tesatura de relatii, din care fac parte membrii familiei, prietenii si cunoscutii, ne ajuta sa intelegem strategiile lor de supravietuire, cum isi conserva identitatea nationala, dar si modul in care circula intre ei informatiile, bunurile materiale, banii, ideile si valorile", a declarat Marian-Gabriel Hancean, conferentiar universitar la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii din Bucuresti, liderul echipei de cercetatori romani implicati in proiect.

Rezultatele obtinute in urma acestui studiu sunt utile atat din perspectiva cercetarii stiintifice, cat si din perspectiva politicilor publice.

Proiectul ORBITS este finantat de Guvernul Spaniei prin Ministerul Economiei, Industriei si Competitivitatii si va dura pana in 2020.

Acesta ar putea ajuta si autoritatile din Romania, avand in vedere ca va oferi raspunsuri cu privire la motivele pentru care romanii decid sa plece din tara, factorii care influenteazadeciziile de revenire in tara, modul in care migratia se produce prin intermediul retelelor de familie, prieteni si cunostinte, dar si modul in care migrantii romani comunica si circula resurse prin intermediul retelelor de migratie, conform comunicatului.

A.G. ...citeste mai departe despre "Romanii care au plecat in Spania, subiectul celui mai mare studiu de la nivelul UE" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1044 ori