Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Raport din Congresul SUA: Rusia ar fi incercat sa influenteze alegerile din Romania

Raport din Congresul SUA: Rusia ar fi incercat sa influenteze alegerile din Romania
Un raport din Congresul Statelor Unite atesta faptul ca Rusia a incercat sa influenteze alegerile democratice din 19 state europene printre care si Romania. Documentul evidentiaza actiunile prompte ale statelor europene fata de propaganda ruseasca, in comparatie cu atitudinea pasiva pe care ar fi avut-o presedintele Donald Trump.

"Uniunea Europeana si NATO, precum si organizatii nonguvernamentale au luat masuri pentru contracararea campaniilor ruse in scopul dezinformarii in Romania, Polonia si tarile baltice, iar Bucurestiul a exprimat preocupare privind dependenta energetica de Rusia", arata raportul Congresului SUA.

Documentul detaliaza tehnicile folosite de Vladimir Putin pentru a-si consolida puterea influentand politica internationala.

"In urma cu peste 20 de ani, Vladimir Putin a obtinut si a consolidat puterea prin exploatarea practicilor de santaj, temerilor de terorism si razboi.

Incepand de atunci, liderul rus a combinat aventurismul militar si agresiunile in strainatate cu propaganda si actele de reprimare politica la nivel intern, pentru a convinge publicul intern ca va restabili maretia si pozitia respectabila a Rusiei pe scena mondiala.

Vladimir Putin a oferit putere serviciilor de securitate si le-a folosit pentru a-si consolida controlul la nivel politic, social si economic", se arata in raportul intitulat "Atacul asimetric al lui Vladimir Putin asupra democratiei in Rusia si Europa: Implicatiile pentru siguranta nationala a SUA".

Sistemele democratice precum Statele Unite si natiunile din Europa sunt considerate provocari de catre Vladimir Putin, din cauza sanctiunilor adoptate contra Rusiei.

"Prin urmare, Vladimir Putin a fixat ca prioritate a regimului sau atacarea democratiilor din Europa si SUA si subminarea aliantei transatlantice de care depind de peste 70 de ani pacea si prosperitatea Europei.

Liderul rus a utilizat serviciile de securitate, presa, companii publice si private, grupuri de crima organizata, organizatii sociale si religioase pentru dezinformare, influentarea alegerilor, alimentarea coruptiei si amenintarea securitatii energetice", se arata in document.

Citeste si: Raport din Congresul SUA: Serviciile secrete ale Moscovei au incercat sa influenteze alegerile in 19 tari din Europa. Doar Trump sta degeaba ...citeste mai departe despre "Raport din Congresul SUA: Rusia ar fi incercat sa influenteze alegerile din Romania" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 829 ori