Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Putin a promulgat legea prin care institutiile media occidentale din Rusia pot fi catalogate "agenti straini"

Putin a promulgat legea prin care institutiile media occidentale din Rusia pot fi catalogate "agenti straini"

Presedintele rus Vladimir Putin a promulgat sambata legea care permite desemnarea unor entitati media drept "agenti straini", ca reactie la constrangerea canalului de televiziune rusesc RT de a se inregistra ca "agent strain" in Statele Unite, relateaza AFP si RIA Novosti.

Aprobata in unanimitate de Duma de Stat (camera inferioara) la mijlocul lunii noiembrie si de Consiliul Federatiei (camera superioara) saptamana aceasta, legea respectiva a fost publicata sambata pe site-ul oficial al documentelor juridice ale autoritatilor ruse si intra imediat in vigoare.

Textul permite desemnarea oricarei entitati media internationale care opereaza in Rusia drept "agent strain" printr-o decizie a Ministerului Justitiei.

Aceasta lege este prezentata drept o riposta la inregistrarea in SUA sub acelasi nume de "agent strain" a postului de televiziune RT, controlat de statul rus.

Legea a fost denuntata de Consiliul pentru drepturile omului de pe langa Kremlin, care a apreciat intr-un comunicat ca "orice media internationala ar putea fi arbitrar calificata ca agent strain de catre Ministerul Justitiei".

Criticata virulent de catre organizatiile neguvernamentale Human Rights Watch si Amnesty international, aceasta lege obliga entitatile vizate sa ofere informatii autoritatilor ruse despre situatia lor financiara si sa mentioneze in documentele pe care le prezinta ca sunt incadrate ca atare.

De fapt, respectivul text extinde la mass-media o lege datand din 2012 si care se referea pana acum numai la organizatiile neguvernamentale.

Posturile de radio Vocea Americii si Radio Europa Libera / Radio Liberty, finantate de Congresul american, sunt primele entitati media care au fost avertizate de Moscova cu privire la o eventuala incadrare ca "agent strain" pe teritoriul Federatiei Ruse. ...citeste mai departe despre "Putin a promulgat legea prin care institutiile media occidentale din Rusia pot fi catalogate "agenti straini"" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 977 ori