Premiera in justitia americana: Doi psihologi vor fi judecati pentru programul de tortura al CIA

Marti, 08 August 2017, ora 22:04
774 citiri

Doi psihologi care au ajutat la conceperea programului de interogatorii al Agentiei Centrale de Informatii (CIA) a SUA dupa 11 septembrie 2001 vor fi judecati luna viitoare pentru ca au incurajat utilizarea unor metode de tortura precum simularea inecului ("waterboarding"), infometarea sau agatarea detinutilor in pozitii dureroase.

Un tribunal federal din statul american Washington a autorizat luni desfasurarea unui proces in numele a fosti trei prizonieri, dintre care unul a decedat intr-o inchisoare a CIA in urma interogatoriilor deosebit de dure.

Instanta a respins tentativele guvernului american de a obtine o intelegere negociata care sa evite un proces public. Guvernul invoca necesitatea protejarii unor informatii clasificate.

Procesul, ce va fi purtat in numele celor trei victime de ACLU, cea mai mare organizatie americana de apararea a libertatilor cetatenesti, va fi primul cu privire la metodele de tortura utilizate de autoritatile americane in "razboiul impotriva terorismului".

Cei doi psihologi vizati sunt James Mitchell si Bruce Jessen, recrutati de CIA in 2002 pentru a concepe metode de tortura si a ajuta la interogarea unor suspecti capturati in Afganistan sau in alte locuri.

Ei au primit 80 de milioane de dolari pentru activitatea depusa, care a implicat inclusiv interogatoriile la care au fost supusi Khalid Sheikh Mohammed, creierul atentatelor de la 11 septembrie 2001, si Abu Zubaydah, si el cu rang inalt in reteaua al Qaida.

ACLU afirma ca Jessen si Mitchell sunt responsabili si au profitat financiar de pe urma torturilor la care au fost supusi tanzanianul Suaniman Abdullah Salim, libianul Mohamed Ahmed Ben Soud si afganul Gul Rahman.

Primii doi au fost pusi in libertate dupa mai multi ani de detentie, in timp ce Gul Rahman a murit de hipotermie intr-o celula a CIA in noiembrie 2002, dupa doua saptamani de ceea ce ACLU a numit "tortura brutala".

"Este o zi istorica pentru clientii nostri si pentru toti cei care cer ca responsabilii pentru tortura sa raspunda pentru faptele lor", a declarat avocatul ACLU, Dror Ladin, intr-un comunicat.

"Decizia tribunalului inseamna ca, pentru prima oara, persoanele responsabile pentru programul brutal si ilegal de tortura al CIA vor fi confruntate cu consecintele judiciare ale faptelor lor", a adaugat el.

Tribunalul a respins argumentele celor doi psihologi potrivit carora nu erau responsabili de toate interogatoriile CIA si nu au avut nimic de-a face cu interogatoriile reclam ...citeste mai departe despre "Premiera in justitia americana: Doi psihologi vor fi judecati pentru programul de tortura al CIA" pe Ziare.com

#psihologi judecati program tortura CIA, #proces program tortura CIA , #Stiri International