Philip Roth, despre Donald Trump: Un ignorant cu un vocabular de 77 de cuvinte, capabil sa faca pagube colosale SUA

Duminica, 29 Ianuarie 2017, ora 14:13
5896 citiri
Philip Roth, despre Donald Trump: Un ignorant cu un vocabular de 77 de cuvinte, capabil sa faca pagube colosale SUA
Foto: Facebook Philip Roth

Scriitorul american Philip Roth il numeste pe Donald Trump ignorant, capabil sa faca pagube colosale Statelor Unite, in timp ce Richard Nixon si George W. Bush par inofensivi, prin comparatie. El mai spune ca vocabularul presedintelui Statelor Unite este unul redus, la fel si capacitatea sa de a sesiza nuante ori subtilitati.

Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, Philip Roth face trimitere la e-mailurile schimbate cu redactia The New Yorker.

Democrat declarat, autorul afirma: "Mi s-a parut foarte tulburator sa fii cetatean in timpul mandatelor lui Richard Nixon si George W. Bush, dar nimic din ce am vazut ca limitare a caracterelor ori inteligentei lor nu se compara cu secatuirea de umanitate a lui Trump. Este nestiutor intr-ale guvernului, istoriei, stiintei, filosofiei, artei, incapabil sa exprime sau sa recunoasca subtilitatea ori nuanta, fara urma de decenta".

"Face uz de un vocabular de 77 de cuvinte, care ar trebui numit mai degraba Jerkish (prosteasca) decat English (engleza) ", a mai afirmat el.

Scrisorile electronice transmise de scriitorul in varsta de 83 de ani au venit ca raspuns la paralele facuta intre victoria lui Trump in cursa pentru Casa Alba si romanul "Complotul impotriva Americii/ The Plot Against America" (2004), scris de Roth, in care Charles Lindbergh preia functia de presedinte.

Philip Roth insista ca nu a visat vreodata ca un roman va fi un semnal de alarma cu privire la ridicarea la putere a unei figuri precum Trump. "Nu este vorba despre personajul Trump - genul imobiliar, capitalistul dur - care intrece imaginatia. Este vorba despre Trump ca presedinte al Statelor Unite".

"Romanul meu nu a fost scris ca un avertisment. Am vrut doar sa imi imaginez cum ar fi fost pentru o familie de evrei ca a mea, intr-o comunitate evreiasca precum Newark, sa traiasca la finalul celui mai anti-semistist deceniu din istoria lumii".

Ceva de mai rau de atat, spune Roth, este doar o catastrofa nucleara.

Philip Roth, nascut pe 19 martie 1933, in Newark (New Jersey), a debutat cu nuvela "Goodbye, Columbus", publicata in 1959 si premiata cu National Book Award pentru fictiune. Recunoasterea internationala a venit odata cu romanul "Portnoy's Complaint" (1969). Premiat, in 1997, cu Pulitzer pentru "Pastorala americana", el a primit, un an mai tarziu, la Casa Alba, National Medal of Arts, iar in 2002, Gold Medal in Fiction, cea mai inalta distinctie a Academiei Americane, conferita anterior, unora ca John Dos Passos, William Fa ...citeste mai departe despre "Philip Roth, despre Donald Trump: Un ignorant cu un vocabular de 77 de cuvinte, capabil sa faca pagube colosale SUA" pe Ziare.com

#Philip Roth Donald Trump, #Philip Roth Trump ignorant , #Stiri International

Curs valutar

1 EUR = 4.9737 RON

-0.0012

1 USD = 4.5689 RON

-0.0184
  1. ANAF vrea să implementeze un sistem fiscal ca în Vest pentru români. Cum va funcționa noul e-Factura pentru persoane fizice și care sunt temerile contabililor
  2. Un sat întreg va fi ras de pe fața pământului. În locul său se va deschide o mină de cărbune
  3. O mare putere în panică: Prăbușire a vânzărilor cu 7 miliarde, consumatorii nu mai ”mușcă” momeala
  4. Creștere uriașă a salariului piloților de la Tarom după protestul de luni. Au obținut și o diurnă mai mare
  5. Industria de bunăstare prinde avânt în România. Un trend cunoscut ascunde nereguli imense
  6. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  7. Soluția extremă a unui cunoscut analist economic: Copiii să muncească de la 16 ani, toată lumea să lucreze până la 75 de ani. “Ideea de a sta și a primi bani nu mai e funcțională”
  8. Un nou glonț tras de Bruxelles în piciorul economiei europene? Marii producători de automobile trag semnalul de alarmă
  9. Începe haosul! Se închide traficul de pe Valea Oltului. Care sunt rutele ocolitoare și variantele cu trenul
  10. Bucureștiul va avea un drum expres: "Era o stradă îngustă din pământ, plină de gropi și noroaie." Cum arată acum Valea Largă, din Sectorul 6 VIDEO