Petrolistii din SUA au declansat cel mai amplu conflict de munca din ultimii 35 de ani

Luni, 02 Februarie 2015, ora 09:22
1887 citiri
Petrolistii din SUA au declansat cel mai amplu conflict de munca din ultimii 35 de ani
Foto: tribuna.md

Sindicatul United Steelworkers (USW), care reprezinta angajatii a peste 200 de rafinarii, terminale petroliere si fabrici producatoare conducte si produse chimice, a declasat greva la noua unitati de productie, acesta fiind cel mai amplu protest din ultimii 35 de ani, relateaza Bloomberg.

Protestul a fost declansat dupa ce sindicatul nu a reusit sa ajunga la un acord cu patronatele pentru prelungirea contractului de munca, expirat duminica.

Sindicatul a respins cinci oferte de contract facute de Royal Dutch Shell in numele companiilor petroliere, de la inceperea negocierilor, pe 21 ianuarie.

United Steelworkers nu a mai declansat o greva la nivel national din 1980, cand protestul a durat trei luni.

O greva a tuturor membrilor USW ar putea intrerupe 64% din productia de carburanti din Statele Unite.

Shell si reprezentantii sindicatului au inceput negocierile pe fondul celei mai mari scaderi a preturilor petrolului de dupa 2008.

"Shell a refuzat sa ne prezinte o contraoferta si a parasit masa negocierilor. Nu am avut alta solutie decat sa anuntam greva", a declarat presedintele USW, Leo Gerard.

Ray Fisher, un purtator de cuvant al Shell, a afirmat intr-un comunicat ca grupul ramane dedicat rezolvarii diferendelor cu USW si spera ca discutiile vor fi reluate cat mai curand.

USW a cerut angajatorilor, intre care Exxon Mobil si Chevron, majorari substantiale ale salariilor, reguli mai stricte pentru prevenirea oboselii personalului si masuri de pastrare a muncitorilor membri de sindicat, in locul angajarii de personal extern, cu contract.

Rafinariile afectate de greva, din California, Washington, Kentucky si Texas, apartin companiilor Tesoro, Marathon Petroleum, Shell si LyondellBasell Industries.

Persoane aproapiate situatiei au precizat ca si alte rafinarii sunt pe cale sa se alature protestului.

Actiunile companiilor de rafinare membre ale indicelui Standard&Poor's 500 si-au dublat valoarea din 2012, ultima oara cand a fost negociat un acord cu sindicatul.

Marathon si Tesoro au intrat in 2012 intre cele mai performante 10 actiuni ale S&P 500.

Producatorii de carburanti din SUA au profitat de dezvoltarea puternica a activitatilor de productie de petrol din tara, sustinuta de exploatarea zacamintelor de sist. Cresterea productiei a contribuit la scaderea pretului petrolului american cu 55% din iunie 2014.

Acordul de munca intre sindicat si patronate se refera la salarii, beneficii, sanatate si siguranta.

#petrolisti SUA conflict munca, #sindicatul United Steelworkers , #Stiri International