"Operațiunea termostat": Italia restricționează aerul condiționat din clădirile publice, ca să reducă dependența de gazul rusesc

Vineri, 29 Aprilie 2022, ora 11:19
779 citiri
"Operațiunea termostat": Italia restricționează aerul condiționat din clădirile publice, ca să reducă dependența de gazul rusesc
Italia vrea sa reduca la minimum consumul de energie FOTO Pixabay

Cu prețurile în creștere la energie și aprovizionarea cu gaze incertă, Italia restricționează aerul condiționat și încălzirea în clădirile publice. Guvernul italian va închide aerul condiționat din clădirile publice în această vară, încercând să-și reducă dependența de gazul rusesc.

Conform noilor reguli, supranumite "Operațiunea termostat” de mass-media italiană, aerul condiționat în clădirile publice, inclusiv în școli și ministere guvernamentale, nu poate fi setat mai jos de 27 de grade Celsius. În timpul iernii, sistemele de încălzire nu trebuie să încălzească clădirile peste 19 grade, deși în situații excepționale vor fi permise două grade în plus. Cei care nu se conformează pot primi amenzi cuprinse între 500 și 3.000 de euro, potrivit Politico.

Măsurile au fost adoptate ca amendament în parlament săptămâna trecută, în urma creșterii prețurilor la energie și pe măsură ce guvernul încearcă să diversifice importurile de gaze ale Italiei - țara importă aproximativ 40% din gazele sale din Rusia. Moscova a întrerupt săptămâna aceasta livrările de gaze către doi membri UE, Polonia și Bulgaria, stârnind temeri cu privire la viitorul aprovizionării cu energie.

Textul amendamentului, înaintat de parlamentarii Angela Masi și Davide Crippa ai formațiunii Mișcarea 5 Stele, spune că scopul este „reducerea consumului termic al clădirilor și obținerea de economii anuale imediate de energie”.

Prin oprirea aerului condiționat, guvernul își propune să economisească 4 miliarde de metri cubi de gaze în acest an. Măsurile intră în vigoare la 1 mai și vor dura până în aprilie 2023.

Premierul Mario Draghi a criticat achizițiile europene de energie rusească la prețuri umflate pentru finanțarea invaziei Ucrainei și a avertizat că a fi duri cu Rusia ar putea însemna alegeri dificile de stil de viață.

„Vrem să avem liniște sau vrem să avem aer condiționat pornit?” a spus el la o conferință de presă la începutul acestei luni.

Necesarul de gaz al Italiei este acoperit până în octombrie chiar dacă Moscova închide robinetele, potrivit lui Draghi. ...citeste mai departe despre ""Operațiunea termostat": Italia restricționează aerul condiționat din clădirile publice, ca să reducă dependența de gazul rusesc" pe Ziare.com

Costul plătit de Europa pentru războiul din Ucraina. Cel mai costisitor conflict din istorie
Costul plătit de Europa pentru războiul din Ucraina. Cel mai costisitor conflict din istorie
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a avertizat recent asupra unor prime de risc mai ridicate pentru investițiile europene ca urmare a costurilor prelungite ale...
#razboi Rusia Ucraina, #gaz rusesc, #aer conditionat , #Stiri International