Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

OCDE: Revenirea economica a zonei euro este invaluita in continuare de incertitudini

OCDE: Revenirea economica a zonei euro este invaluita in continuare de incertitudini

Revenirea economica a zonei euro este invaluita in continuare de incertitudini, iar sefii de state si de guverne din regiune trebuie sa consolideze sistemele de gestionare a crizelor, apreciaza Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), citata de AFP, informeaza Mediafax.

OCDE considera ca revenirea economiei din zona euro continua si va fi, probabil, "slaba si lenta".

Organizatia subliniaza ca masurile de reducere a deficitelor, prioritate imediata a statelor din regiune, ar putea frana relansarea pe termen scurt.

"Revenirea ramane inconjurata de mari incertitudini", mentioneaza OCDE intr-un raport referitor la zona euro.

Organizatia apreciaza ca este esential ca sistemul bancar sa se insanatoseasca pentru a sustine cresterea economica.

In acest scop, va fi nevoie de recapitalizarea bancilor, insa va trebui gasita, totodata, si o modalitate de a retrage sprijinul pentru sistemul financiar.

De asemenea, trebuie consolidata guvernanta economica si monetara, pentru a imbunatati reactia in fata crizei si pentru a inaspri supravegherea defiictelor bugetare si a datoriilor din regiune.

OCDE recomanda zonei euro infiintarea unui mecanism credibil de gestionare a crizelor bugetare, care sa cuprinda facilitati de asigurare a lichiditatilor, acordate sub conditii stricte.

Raportul pune, de asemenea, accent pe dezechilibrele foarte mari din anumite state, formate inainte de recesiune, dar care au agravat criza, cu ecouri la nivelul intregii zone euro.

In statele cu probleme va trebui adoptata o rigoare mai mare in domeniul salariilor si preturilor, pentru a ameliora competitivitatea.

"O reducere a salariilor si a preturilor nu trebuie exclusa si, in anumite cazuri, aceste masuri sunt inevitabile", arata studiul.

Reechilibrarea va fi, insa, dificila si va necesita timp.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1117 ori