O tara vecina Romaniei si membra NATO cumpara rachete de la rusi. Ce interes are Moscova

Sambata, 29 Aprilie 2017, ora 18:36
2673 citiri
O tara vecina Romaniei si membra NATO cumpara rachete de la rusi. Ce interes are Moscova
Foto: Captura YouTube

Un acord incheiat intre Moscova si Ankara, conform caruia Rusia va furniza rachete antiaeriene de tipul S-400 Triumf, va face ca Turcia sa devina tara NATO cu cea mai mare autonomie.

Opinia ii apartine analistului Maxim Shepovalenko, de la Centrul pentru Analiza strategiilor si Tehnologiilor din Moscova. Acesta e de parere ca Rusia ajuta astfel Turcia sa aiba o "si mai mare suveranitate", arata Sputnik.

Rachetele sol-aer S-400 care urmeaza sa ajunga in Turcia reprezinta cel mai avansat sistem de aparare antiaeriana de care dispun rusii, "unele dintre armele de cea mai mare precizie", a mai spus acesta. Faptul ca Ankara le va detine va insemna nu numai ca va fi "cel mai autonom membru al NATO", dar si cel care nu va urma in mod automat Washingtonul, a mai spus Shepovalenk.

"Nu multe tari sunt capabile sa produca asemenea armament. Doar SUA, Europa si Israelul au aceasta capacitate", a mai afirmat analistul. "Toti ceilalti cloneaza aceste sisteme", explica el.

In opinia specialistului, Turcia nu va cumpara prea multe astfel de sisteme, ci doar cateva, astfel incat sa-si protejeze doua baze strategice, in caz de urgenta.

Negocierile legate de acest acord au inceput inca din 2006. In martie, Serghei Chemezov, CEO al companiei de stat Rostac, a confirmat ca Ankara vrea sa cumpere sistemele S-400, cu conditia ca Moscova sa-i acorde un imprumut.

Dupa ce a fost anuntat acest acord intre Moscova si Ankara, oficiali rusi de top au indicat ca faptul ca Turcia este membru NATO nu este o problema pentru ca cele doua tari sa bata palma.

Sistemele S-400 sunt capabile sa intercepteze orice amenintare venita pe calea aerului, inclusiv rachete balistice sau de croaziera.

Citeste si ce promisiune i-a facut NATO Rusiei in urma cu un an si jumatate. ...citeste mai departe despre "O tara vecina Romaniei si membra NATO cumpara rachete de la rusi. Ce interes are Moscova" pe Ziare.com

#Turcia rachete antiaeriene Rusia, #Turcia sisteme S400 Rusia, #Turcia armament Rusia , #Stiri International