Ministrul eston al Finantelor demisioneaza din cauza unui comentariu pe Facebook

Luni, 27 Octombrie 2014, ora 08:38
1198 citiri
Ministrul eston al Finantelor demisioneaza din cauza unui comentariu pe Facebook
www.gandul.info

Ministrul eston al Finantelor Jurgen Ligi si-a anuntat duminica demisia, in urma unui conflict declansat de un comentariu pe care l-a postat pe Facebook, in care l-a numit pe ministrul Educatiei, social-democratul Jevgeni Ossinovski, "fiu de imigranti din partidul trandafirului".

Comentariul lui Ligi, membru al Partidului Reformelor (centru-dreapta), a fost postat in urma unei dezbateri televizate intre cei doi asupra impactului ocupatiei sovietice asupra situatiei economice a tarii, potrivit Mediafax.

Ligi a criticat pe Facebook "lipsa de radacini si ignoranta" lui Ossinovski, in varsta de 28 de ani, singurul ministru de origine rusa din Guvernul eston.

Jevgeni Ossinovski este un "fiu de imigranti din partidul trandafirului" care "trebuie sa fie extrem de prudent" cu opiniile pe care le exprima, a apreciat Ligi in comentariul postat.

Ministrul Finantelor si-a cerut scuze, dar in zadar

Jurgen Ligi a prezentat scuze pentru comentariile pe care le-a facut, dar social-democratii si Ossinovski i-au cerut demisia, la fel ca o parte a opiniei publice, ingrijorate ca afirmatiile ministrului Finantelor ar putea sa-l incurajeze pe presedintele rus Vladimir Putin sa vina "sa protejeze rusofonii", ca in Ucraina.

Minoritatea rusofona din Estonia, de obicei favorabila Moscovei, reprezinta peste un sfert din cei 1,3 milioane de locuitori ai acestei tari.

Duminica, atunci cand si-a anuntat decizia, Ligi a declarat pentru presa ca, pentru el, Estonia este "mai importanta decat postul de ministru".

Aceasta demisie ar urma sa permita Guvernului sa continue sa functioneze pana la alegerile din martie 2015.

Premierul eston Taavi Roivas a salutat, duminica, activitatea ministrului Finantelor, care se afla in post din 2009.

#ministrul eston Finante, #demisie Jurgen Ligi , #Stiri International