Mii de ucraineni au protestat fata de coruptia din tara

Luni, 30 Decembrie 2013, ora 12:05
986 citiri
Mii de ucraineni au protestat fata de coruptia din tara

Conducatorii opozitiei ucrainene si mii de sustinatori ai integrarii Ucrainei in Uniunea Europeana au manifestat duminica in fata resedintei din afara Kievului a presedintelui Viktor Ianukovici, devenita simbol al coruptiei, realizand astfel o premiera pentru miscarea care ii contesta regimul de peste o luna.

Circa 5.000 de oponenti, care agitau drapele ucrainene si ale UE, s-au instalat in piata centrala a satului Novie Petrovti, la 300 m de resedinta Mejigorie, protejata de siruri de politisti din fortele antiteroriste, camioane si autobuze, a constatat un jurnalist de la AFP.

Urcat pe un minibus, celebrul boxer Vitali Klitschko, unul dintre conducatorii opozitiei a declarat ca demonstrantii au venit acolo pentru a denunta "coruptia".

"Puterea nu trebuie sa creada ca se poate ascunde in incinte ca sa nu-si auda poporul. Data viitoare, vor fi aici milioane de persoane", a declarat el in timp ce manifestantii scandau "Jos banda !".

Ce cereri are opozitia

Arseni Iateniuk, aliat al opozantei incarcerate Iulia Timosenko, a cerut din nou demisia guvernului condus de premierul Mykola Azarov, considerat responsabil de suspendarea semnarii Acordului de asociere cu UE, in favoarea cooperarii economice cu Rusia, si de represiunea impotriva manifestantilor la sfarsitul lunii noiembrie.

Daca cererile opozitiei nu vor fi indeplinite, aceasta manifestatie duminicala in fata resedintei provinciale a presedintelui s-ar putea repeta, a adaugat Iateniuk, calificand in mod ironic manifestatia drept "excursie".

Resedinta Mejiguiria a devenit un simbol al coruptiei regimului ca urmare a mai multor anchete avand ca obiect 'privatizarea ei ilegala', devenite publice in ultimii ani datorita presei.

Aceasta resedinta a constituit subiectul mai multor articole ale jurnalistei din opozitie Tetiana Ciornovol, victima - miercuri - a unei agresiuni brutale care a provocat un val de proteste in Ucraina si in Occident.

Mii de persoane s-au indreptat pe biciclete, in masini si minibuse, duminica dimineata spre resedinta prezidentiala, situata la 15 km de Kiev.

Manifestantii purtau in sicriu si scandau "Kiev, ridica-te !" si "Ianukovici, fugi !"

Sute de vehicule au creat un enorm ambuteiaj la doi kilometri de resedinta. Manifestantii si-au abandonat masinile si au marsaluit pana la sirurile de politisti.

Circa 50.000 de sustinatori ai intrarii Ucrainei in UE au manifestat, de asemenea, in centrul Capitalei, in a sasea duminica consecutiv.

#proteste Ucraina, #cereri protestatari, #cereri Iulia Timosenko , #Stiri International