Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Macron ar putea reduce participatiile Guvernului francez la Renault, Orange si Engie

Macron ar putea reduce participatiile Guvernului francez la Renault, Orange si Engie
Noul presedinte francez Emmanuel Macron ar putea reduce participatia de 19,7% detinuta de Guvern la Renault la nivelul anterior de 15%, sarcina lasata neterminata atunci cand a demisionat din functia de Ministerul al Economiei, in august anul trecut. Alte masuri de acest tip sunt posibile la Orange si Engie.

Obiectivul neindeplinit referitor la Renault este doar un exemplu al posibilelor vanzari de actiuni, in conditiile in care deficitul bugetar al Frantei este al doilea ca marime din Uniunea Europeana, relateaza Bloomberg.

Macron mai trebuie sa reformeze industria nucleara a tarii si analizeaza aliante pentru unele companii la care Guvernul detine participatii.

Macron, fost bancher de investitii, a lasat deschisa posibilitatea de a reduce participatia de 23% detinuta de Guvern la operatorul de telecomunicatii Orange.

Vanzarile de active ar fi un nou par in tendinta pe termen lung a Frantei de a reduce detine statului la companii.

Spre deosebire de ale state occidentale, statul francez are un portofoliu mare de participatii la companii listate, pe langa participatiile la constructorul de nave militate DCNS si operatorul de loterie Francaire des Jeux.

"Ne asteptam ca el sa se retraga in anumite cazuri, in special din detinerile care nu sunt strategice pentru Guvern si sa recupereze in acest fel unele lichiditati", a declarat Anne d'Anselmemanager de fonduri la Cogefi Gestion in Paris.

Vanzarile ar avea loc pe o piata bursiera in crestere, cu indicele CAC 40 aflat in aceasta luna la cel mai ridicat nivel din ultimii noua ani.

Optiunile presedintelui sunt limitate de legislatia care obliga statul sa pastreze cel putin 70% din actiunile Electricite de France, 50% la operatorul aeroportului din Paris, Groupe ADP, si o treime din compania de energie Engir.

O lege care confera drepturi duble de vot actionarilor pe termen lung confera Guvernului un anumit spatiu Guvernului, care i-a permis sa vanda in acest an o participatie la Engie.

Macron vrea sa pastreze activele strategice sub influenta Guvernului, dar vrea sa reduca participatiile la unele companii la circa 18%. Ceea ce ar permite statului sa pastreze participatii minoritare de blocare, la adunarile generale ale actionarilor, datorita drepturilor de vot duble, potrivut unui director de companie la care statul detine o participatie.

Decizia lui Macron, ca ministru al Economiei, de a introduce drepturile de vot duble pentru actionarii pe termen lung ai Renault, impotriva voint ...citeste mai departe despre "Macron ar putea reduce participatiile Guvernului francez la Renault, Orange si Engie" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1228 ori