Inventie a unor cercetatori din Israel. Cum se poate dezinfecta o masca cu incarcatorul unui telefon mobil

Miercuri, 17 Iunie 2020, ora 20:48
823 citiri
Inventie a unor cercetatori din Israel. Cum se poate dezinfecta o masca cu incarcatorul unui telefon mobil
Foto: pixabay.com

O echipa de cercetatori din Israel a inventat o masca sanitara ce poate distruge coronavirusul prin intermediul caldurii generate de curentul electric de la un incarcator de telefon mobil, relateaza miercuri Reuters.

Procesul de dezinfectare dureaza aproximativ 30 de minute. Utilizatorii nu trebuie sa poarte masca in timp ce aceasta este conectata la incarcator, a atras atentia profesorul Yair Ein-Eli, care a condus echipa de cercetare de la Universitatea Technion din Haifa.

Noua masca este dotata cu un port USB ce se conecteaza la o sursa de energie, cum ar fi un incarcator standard de telefon mobil, care incalzeste un strat interior din fibre de carbon pana la o temperatura de 70 de grade Celsius, suficient de ridicata pentru a distruge virusurile.

Potrivit lui Ein-Eli, mastile de unica folosinta, la mare cautare la nivel mondial in timpul crizei sanitare, nu sunt economice si nici prietenoase cu mediul inconjurator. ''Ele trebuie sa fie reutilizabile si prietenoase, iar aceasta este solutia noastra'', a spus el.

Profesor Allon Moses, specialist in boli infectioase la Centrul Medical Hadassah din Ierusalim, a declarat ca o expunere de jumatate de ora la o temperatura de 70 de grade Celsius distruge ''fara indoiala'' coronavirusul. El a atras atentia, insa, ca incalzirea repetata poate ''dauna hartiei sau materialului mastii si distruge in viitor capacitatea acesteia de protectie impotriva bolii''.

In timpul testelor, prototipul a fost expus la douazeci de cicluri de incalzire de cate jumatate de ora, fara a fi observat un efect negativ asupra durabilitatii, a precizat Ein-Eli. ''Putem garanta pana la cateva zeci de cicluri, fara niciun risc'', a spus el. Prototipul are aspectul unei masti sanitare standard N95, cu o valva in partea frontala si benzi de sustinere dupa urechi.

Cercetatorii au depus la sfarsitul lunii martie documentatia pentru obtinerea unui patent pentru aceasta masca in Statele Unite si au declarat ca poarta negocieri cu sectorul privat pentru comercializarea produsului. Masca ar putea costa cu un dolar mai mult decat un model obisnuit, de unica folosinta, au precizat cercetatorii, citati de Reuters. ...citeste mai departe despre "Inventie a unor cercetatori din Israel. Cum se poate dezinfecta o masca cu incarcatorul unui telefon mobil" pe Ziare.com

HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#masca, #dezinfectare, #incarcator, #telefon, #caldura, #coronavirus , #Stiri International