In prag de referendum: Care este situatia casatoriilor si parteneriatelor gay in statele europene

Miercuri, 03 Octombrie 2018, ora 10:03
899 citiri
In prag de referendum: Care este situatia casatoriilor si parteneriatelor gay in statele europene
Foto: Arhiva Pixabay

Tarile din vestul Europei au prevazut in legislatie drepturi egale pentru cupluri formate si din parteneri de acelasi sex.

Romania se numara printre ultimele 6 state din UE care nu incheie parteneriate si voteaza pentru precizarea restrangerii acceptiunii termenului de "casatorie" prin Constitutie.

Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Romania sunt singurele tari din Uniunea Europeana care nu permit nici casatoria intre persoane de acelasi sex, nici parteneriatele civile.

13 din cele 28 de state UE permit casatoria si alte noua au admis parteneriatul civil.

Danemarca a fost prima tara din Europa si din lume care a recunoscut parteneriatul civil intre persoane de acelasi sex, in 1989.

In cealalta directie, prima tara europeana care a interzis casatoria intre persoane de acelasi sex este Bulgaria, in 1991. Au urmat Lituania, Belarus si Moldova, Ucraina, Polonia, Letonia si Serbia, Muntenegru, Ungaria, Croatia si Slovacia, ca state care au definit prin constitutie casatoria ca uniunea dintre un barbat si o femeie.

Olanda a devenit prima tara din lume care a legalizat casatoria pentru cuplurile de acelasi sex, in 2001, urmata de Belgia, Spania, Norvegia, Suedia, Portugalia, Islanda, Danemarca, Franta, Marea Britanie, Luxembourg, Irlanda, Finlanda, Malta si Germania (in 2017).

In Croatia, referendumul din 2013 privind definirea casatoriei in constitutie ca uniunea dintre un barbat si o femeie a inregistrat o prezenta la vot de 37,9% din care 65,87% au fost voturi "pentru".

Dupa un an, in 2014, Parlamentul croat a recunoscut dreptul persoanelor de acelasi sex de a incheia parteneriate civile, acestea avand aceleasi drepturi pe care le au cuplurile casatorite, in afara celui de a adopta, chiar daca admite partenerului unui parinte dreptul de a deveni tutore.

Cum stam la egalitatea in drepturi

Prin aceasta, potrivit hartii ILGA (The International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) din Geneva, organizatia internationala acreditata de ONU care aduna peste 1.300 de grupuri ce militeaza pentru drepturile minoritatilor sexuale din toata lumea, Croatia se situeaza alaturi de Grecia si Irlanda la jumatatea unui clasament care ia in calcul egalitatea in drepturi intre majoritate si minoritati sexuale in Europa, cu 50%.

Romania, alaturi de Ucraina si Lituania, este undeva la 20%.

O privire pe harta ILGA merge de la respectarea drepturilor omului si egalitate aproape deplina in drepturi, in tarile din vest ...citeste mai departe despre "In prag de referendum: Care este situatia casatoriilor si parteneriatelor gay in statele europene" pe Ziare.com

#casatorii gay Europa , #Stiri International