Harvard a pierdut 500 de mil de dolari pe seama derivativelor

Duminica, 18 Octombrie 2009, ora 23:17
1029 citiri
Harvard a pierdut 500 de mil de dolari pe seama derivativelor

Presitigioasa universitate americana Harvard a pierdut aproape 500 de milioane de dolari dupa ce a "pariat", anul trecut, prin instrumente financiare derivate de hedging, ca dobanzile vor creste in acest an, transmite Bloomberg.

Harvard a platit 497,6 milioane de dolari catre mai multe banci de investitii in anul fiscal incheiat la 30 iunie pentru a iesi din operatiuni de swap pe dobanzi, in valoare de 1,1 miliarde de dolari, in care intrase pentru hedging pe dobanzi variabile atasate mai multor proiecte de capital, se arata in raportul anual al universitatii.

Totodata, universitatea va plati esalonat 425 milioane de dolari in urmatorii 30-40 de ani pentru a iesi din alte contracte swap, de 764 milioane de dolari.

Instrumentele in care investise Harvard au inceput sa se deprecieze anul trecut, dupa ce bancile centrale din intreaga lume au inceput sa reduca dobanzile de politica monetara.

Universitatea a fost obligata astfel sa introduca in contractele de hedging garantii colaterale.

Harvard a vandut obligatiuni de 2,5 miliarde de dolari in anul fiscal 2008-2009 si a utilizat fondurile astfel obtinute si pentru plata daunelor contractuale de iesire din contractele de swap. 

#harvard, #derivative, #fonduri, #pierderi , #Stiri International