Greenspan prezice ca "natura umana" va da nastere altor crize pe viitor

Miercuri, 09 Septembrie 2009, ora 13:21
1621 citiri
Greenspan prezice ca "natura umana" va da nastere altor crize pe viitor

Fostul presedinte al Federal Rezerve, Alan Greenspan, a prezis ca "natura umana" va da nastere altor crize pe viitor, insa acestea vor fi diferite de cea actuala, intr-un interviu publicat miercuri pe pagina de internet a BBC, informeaza NewsIn.

"Vor mai avea loc crize, dar vor fi diferite. Toate (crizele) sunt diferite, insa au o sursa fundamentala, iar aceasta este inclinatia de neoprit a oamenilor care traiesc perioade lungi de prosperitate de a presupune ca acestea vor continua", a spus Greenspan, pentru BBC 2.

Fostul sef al Fed sustine ca a prevazut aceasta criza, care trebuia sa vina dupa lunga perioada de prosperitate de dinainte. "Aceasta este istoria lumii, de la inceputul secolelor XVIII, XIX. (...) Este natura umana. Iar cat timp nu putem schimba natura umana, vom mai avea crize. Niciuna nu va mai fi ca aceasta de acum. Doua crize nu au nimic in comun, cu exceptia naturii umane", a mentionat el.

Greenspan a mai spus ca, inainte de criza, bancherii stiau ca subestimeaza riscurile si ca "va avea loc o corectie la un moment dat", insa "prea multi dintre ei credeau ca vor fi capabili sa repereze la timp momentul in care criza se va declansa si ca se vor descurca".

Greenspan a mentionat ca guvernele trebuie sa supravegheze mai mult riscurile de frauda si sa impuna bancilor cerinte mai stricte de capital, idee sustinuta weekendul trecut la reuniunea G20 de la Londra de secretarul american al Trezoreriei, Tim Geithner.

Insa Greenspan a avertizat ca exista tentatia de a reglementa excesiv ca reactie la criza. "Nu putem avea un comert mondial liber cu piete nationale reglementate foarte strict", a afirmat el.

Fostul sef al bancii centrale din SUA estimeaza ca Marea Britanie va fi lovita in mai mare masura de recesiune si de prabusirea comertului mondial, deoarece economia britanica este mai deschisa catre lume.

 

#Greenspan, # criza, # comert, # economie , #Stiri International