Gigantii tehnologici defileaza in pas cu moda. Noile dispozitive smart devin accesorii pe podium

Miercuri, 10 Septembrie 2014, ora 14:00
1732 citiri
Gigantii tehnologici defileaza in pas cu moda. Noile dispozitive smart devin accesorii pe podium
Sursa foto: Samsung

Ceasurile smart, bratarile de fitness si alte dispositive tehnologice de ultima generatie au devenit accesorii indispensabile pe podiumul defilarilor de moda din toata lumea. Invazia tehnologica, sub forma unor dispozitive imbratisate de public ca mod de exprimare personal, forteaza companiile sa isi adapteze produsele la criteriile industriei fashion.

Curentul accesoriilor hi-tech a devenit mai mult decat evident odata cu debutul New York Fashion Week din aceasta perioada. Samsung si Intel au reusit deja sa faca pasul de la dispozitive de uz curent la accesorii in trend cu moda, observa Wall Street Journal.

Schimbarea la fata

Cu toate sperantele de crestere a vanzarilor acestor dispozitive digitale legate de industria modei, gigantii tehnologici se vad nevoiti sa ia in calcul si o schimbare la fata a dispozitivelor, realizata cu ajutorul unor designeri indrazneti. Aceasta pentru ca ceasul digital iWatch lansat de Apple a deschis si mai mult poarta colaborarii intre expertii in tehnologie si liderii din lumea modei. " Avem nevoie cu disperare de industria modei", recunoaste Ayse Ildeniz, vicepresedintele diviziei de dispozitive noi a Intel. La ceremonia de deschidere a Saptamanii Modei de la New York, modelele prezente pe podium au purtat bratari smart invelite in piele sarpe si decorate cu pietre semipretioase. "Industria fashion impune simtul estetic, dar este la curent si cuu ceea ce isi doreste o femeie moderna", mai spune vicepresedinta de la Intel.

Piata de 170 de miliarde

Pentru companiile tehnologice, ca si pentru marii creatori de moda, interesul publicului pentru gadgeturile smasrt merita speculat din plin. Estimarile facute de Cowen&Co. indica o piata de 170 de miliarde de dolari in urmatorii sase ani. O oportunitate care poate transfera banii clientilor atat in buzunarul firmelor producatoare cat si in cel al designerilor de top din moda. "Clientii nostri vor aceasta tehnologie", se arata convinsa Rebecca Minkoff. Designerul are deja o colaborare cu Case -Mate, o firma de accesorii digitale, pentru realizarea a doua dispozitive sub forma unor bratari smart, decorate dupa cele mai noi cerinte in materie de moda.

Rag & Bone a pregatit deja o poseta special conceputa pentru a incorpora o camera video HD GoPro. Marcus Wainwright, unul dintre asociatii din firma sustine ca ideea i-a venit in timp ce schia, iar casca de protectie era dotata cu o astfel de camera video miniaturala.

Efectul se simte in buzunar

Accesoriile smart-fashion genereaza insa costurimai mari in buzunarul clientilor. "Pretul se dubleaza odata ce sufera aceste transformari" recunoaste Rebecca Minkoff. Nici prezentarea lor numai este una simplista, iesind din sfera stricta a produselor tenologice. Tory Burch, designerul chemat sa dea un nou look brastarilor de fitness Fitbit, a venit cu denumirea de "accesorii super-chic". Intel a adoptat acronimul MICA (my intelligent communication accessory) pentru bratarile lansate cu ocazia Saptamanei Modei din New York, integrandu-le in randul accesoriilor feminine.

Sunt si destule voci care critica o astfel de abordare a prezentarilor de moda si a tendintei smart fashion in general. Printre sceptici, Carine Roitfeld, director general de vanzari la Harper's Bazaar. "Tehnologia ramane rece. Este o abordare dintr-un unghi nepotrivit modei", a comentat aceasta. Vocea ei pare insa acoperita de apologetii impreunarii sofisticate dintre moda si tehnologie. "Tomcmai industria fashion este cea care insufleteste tehnologia de ultima ora. Este un potential imens aici", crede Howard Nuk, designerul sef al Samsung Design America. Un potential atat de mare, incat compania sud-coreeana si-a deschis un spatiu special amenajat in incinta Centrului Lincoln pentr a-si prezenta produsele de ultima ora pe toata durata evenimentului de la New York.

#Tag dispozitive digitale, #accesorii smart, #trend moda, #industria fashion, #tehnologie si moda, #saptamana modei la new york, #smart fashion , #Stiri International