Exercitiile militare care ne dau fiori se apropie. Care este scenariul pregatit si ce vrea Kremlinul

Luni, 11 Septembrie 2017, ora 14:56
856 citiri
Exercitiile militare care ne dau fiori se apropie. Care este scenariul pregatit si ce vrea Kremlinul
Foto: Kremlin

Mai sunt cateva zile pana la uriasele exercitii militare ruse din Belarus, care au pus pe jar comunitatea europeana si cea a NATO. Iar "jocul" la care vor participa trupele Rusiei da fiori: teroristi infiltrati din trei tari est-europene fictive.

Exercitiile militare vor incepe joi, 14 septembrie, si vor dura pana pe 20 septembrie. In cadrul acestora, trupele ruse si cele din Belarus vor tine piept agresiunii "trupelor occidentale" - forte armate din tarile fictive Vesbaria, Lubenia si Veishnoria, scrie Deutsche Welle.

Potrivit scenariului dezvaluit de oficialii Apararii din cele doua tari, Vesbaria si Lubenia se afla in zona baltica si controleaza coridorul ce leaga enclava rusa Kaliningrad de Belarus. In lumea reala, coridorul corespunde granitei dintre Lituania si Polonia, ambele tari NATO.

In schimb, Veishnoria se afla in zona Grodno a Belarusului, in apropiere de granita vestica.

Astfel, expertii vad in aceste exercitii un semn ca Minskul si Moscova pregatesc scenarii pentru amenintari ce provin din tari NATO, dar si din Belarus. Zona Grodno are o semnificatie speciala, din moment ce aici locuiesc multi polonezi, fiind in apropiere de granita cu aceasta tara.

Presa de la Washington: Rusii ar putea sa invadeze Europa in septembrie. Cum ar trebui sa reactioneze SUA?Pregateste Putin un cal troian?Rusia se pregateste pentru cele mai mari exercitii militare de la incheierea Razboiului Rece. Care e, de fapt, jocul lui Putin?

Oficialii militari insista insa ca scenariul a fost pus la cale "impotriva unui adversar ipotetic, fara legatura cu regiunea":

"In Belarus si in regiunea Kaliningrad s-au infiltrat grupari extremiste cu intentia de a comite atacuri teroriste. Militiile ilegale sunt sustinute din strainatate, furnizandu-le armament si sprijin naval si aerian. Pentru a neutraliza opozantii, fortele terestre vor fi detasate pentru a le taia accesul la apa si a le bloca coridoarele aeriene in regiune, cu sustinerea fortelor aeriene si a marinei."

Moscova si Minskul sustin ca scopul Zapad este de a coordona actiunile intre comandamentele militare regionale "in interesul garantarii securitatii militare".

Cate trupe vor participa

Oficialii celor doua tari au transmis ca circa 12.700 de militari vor fi implicati, impreuna cu 70 de avioane si elicoptere, 280 de tancuri, 200 de arme de artilerie, 10 nave si alte obiecte de echipament militar.

La exercitii vor participa si agenti ai serviciului rus de informatii FSB, dar ...citeste mai departe despre "Exercitiile militare care ne dau fiori se apropie. Care este scenariul pregatit si ce vrea Kremlinul" pe Ziare.com

#exercitii militare Zapad 2017, #Rusia exercitii militare Belarus, #Rusia Belarus invazie Europa , #Stiri International