Unda de soc provocata de taierilor bugetare din SUA risca sa se propage si in Uniunea Europeana, principalul partener comercial al americanilor, transmite vineri AFP.
In lipsa unui acord politic, bugetul federal al SUA va incepe sa fie "amputat" vineri cu 85 de miliarde de dolari pana la finele lunii septembrie si cu 109 miliarde de dolari in urmatorii opt ani, ceea ce risca sa afecteze cresterea economiei americane.
Fondul Monetar International a fost primul care a tras un semnal de alarma. "Va exista un impact asupra cresterii mondiale. Cele mai afectate tari vor fi cele care au cele mai stranse legaturi comerciale cu SUA", a subliniat un purtator de cuvant al FMI.
Uniunea Europeana se gaseste in prima linie, in conditiile in care in 2012 valoarea schimburilor de bunuri a sporit la 645 miliarde de dolari, ceea ce face din cele 27 de state membre UE principalul partener comercial al SUA, cu mult in fata Chinei. In plus, UE inregistreaza chiar si un excedent comercial in relatia cu SUA.
O incetinire a activitatii economice in SUA "nu ar fi o veste buna pentru Europa", avertizeaza Andras Simonyi de la Centrul pentru relatii transatlantice de la Washington. Afectat de recesiunea din zona euro, batranul continent nu are nevoie de incetinirea primei economii mondiale.
La sfarsitul lui 2012, in mijlocul dezbaterilor privitoare la prapastia fiscala din SUA, comisarul european pentru afaceri economice si monetare Olli Rehn i-a cerut Washingtonului sa-si solutioneze la timp problemele bugetare, pentru binele economiei mondiale dar si al Europei.
Amploarea taierilor va depinde insa de viitoarele negocieri intre Casa Alba si opozitia republicana din Congres. Presedintele american i-a invitat vineri pe liderii grupurilor parlamentare din Congres sa se intalneasca la Casa Alba, insa va fi prea tarziu pentru a evita declansarea taierilor automate in cheltuielile bugetului federal american.