Erdogan il indeamna pe Trump sa revina "fara intarziere" asupra deciziei "ilegitime" cu privire la Ierusalim

Vineri, 22 Decembrie 2017, ora 01:01
661 citiri
Erdogan il indeamna pe Trump sa revina "fara intarziere" asupra deciziei "ilegitime" cu privire la Ierusalim
Foto: Facebook/ Recep Tayyip Erdogan

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a indemnat joi pe omologul sau american Donald Trump sa revina "fara intarziere" asupra deciziei sale de a recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului, dupa ce ONU a condamnat aceasta masura intr-o rezolutie drept "nula si neavenita".

"Primim cu mare placere sustinerea zdrobitoare a Adunarii Generale a ONU fata de o rezolutie istorica cu privire la Ierusalim", a declarat Erdogan intr-un mesaj postat pe Twitter.

"Asteptam de la Administratia Trump sa revina fara intarziere asupra deciziei sale regretabile, a carei ilegitimitate a fost clar stabilita" prin acest vot, a adaugat seful statului turc.

Adunarea Generala a ONU a validat, cu o larga majoritate, o rezolutie care condamna recunoasterea de catre Washington, pe 6 decembrie, a Ierusalimului drept capitala Israelului.

Dintre cele 193 de tari membre ONU, 128 au votat "pentru" aceasta rezolutie, noua au votat "impotriva", iar 35 de tari s-au abtinut. Alte 21 de tari nu au luat parte la vot, relateaza AFP.

Un fervent aparator al cauzei palestiniene, Erdogan este unul dintre cei mai vehementi critici ai deciziei lui Trump de a desemna Orasul Sfant capitala Israelului.

Inaintea scrutinului de la ONU, Erdogan l-a criticat dur pe Trump, pe care l-a acuzat ca vrea sa "cumpere" voturi, dupa ce acesta a amenintat cu o reducere a ajutoarelor financiare acordate tarilor care ar vota in favoarea rezolutiei.

"Domnule Trump, nu veti reusi sa cumparati vointa democratica a Turciei pe dolari", a lansat seful statului turc.

Acest dosar a provocat totodata frictiuni diplomatice intre Turcia si Israel, doua tari care si-au normalizat relatiile anul trecut, dupa sase ani de raceala.

Israelul a anexat partea de est a Ierusalimului, pe care a cucerit-o in timpul razboiului din 1967, apoi a adoptat o lege, in 1980, prin care a facut din Orasul Sfant capitala sa "indivizibila".

Aceasta anexare nu a fost recunoscuta vreodata de comunitatea internationala, iar palestinienii considera Ierusalimul de Est drept capitala viitorului lor stat. ...citeste mai departe despre "Erdogan il indeamna pe Trump sa revina "fara intarziere" asupra deciziei "ilegitime" cu privire la Ierusalim" pe Ziare.com

#Erdogan Trump Ierusalim , #Stiri International