Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Dupa ce s-a vazut cu super-puteri, Erdogan anunta ca vrea referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea

Dupa ce s-a vazut cu super-puteri, Erdogan anunta ca vrea referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan anunta ca ar putea convoca un alt referendum, de data aceasta privind reintroducerea pedepsei cu moartea. Totodata, Erdogan a cerut guvernelor straine sa respecte rezultatul votului de duminica, prin care lui tocmai i-au fost incredintate puteri sporite.

"Turcia a luat o decizie istorica privind sistemul de guvernare", a adaugat el, precizand ca tabara "da" a obtinut 25 de milioane de voturi la referendumul de duminica, la o diferenta de 1,3 milioane de voturi de tabara "nu".

Intr-o conferinta de presa organizata la resedinta sa oficiala din Istanbul, el a subliniat ca referendumul a inchis usa istoriei lungi a Turciei de interventii militare in Guvern, relateaza Reuters.

"Turcia, pentru prima data in istorie, a decis, cu vointa Parlamentului si poporului sau, o schimbare atat de importanta", a explicat el.

"Pentru prima data in istoria Republicii, schimbam sistemul nostru de guvernare prin politica civila. De aceea, este foarte important", a adaugat presedintele.

"Acum vom lucra impreuna pentru a face cele mai importante schimbari in istoria Constitutiei tarii noastre dragi", a mai spus el.

De asemenea, Erdogan le-a multumit alegatorilor din strainatate. "Am fost cu totii martori ai durerii pe care cetatenii nostri au fost nevoiti sa o resimta in strainatate pentru a putea avea dreptul sa voteze", a afirmat el, referindu-se, probabil, la guvernele europene care nu au permis accesul ministrilor turci la mitinguri electorale.

Dupa discursul rostit in sala de presa, el a iesit la balconul resedintei sale oficiale pentru a se adresa multimii stranse, care a agitat drapele ale Turciei si a scandat sloganuri pro-Erdogan.

Seful statului a anuntat ca, in urma victoriei de duminica, ar putea convoca un referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea. "Daca (un proiect de lege aprobat de Parlament - n.r.) ajunge in fata mea, il voi aproba. Dar daca nu exista sustinere, atunci ce ar trebui sa facem? Atunci ar trebui sa organizam un nou referendum pentru acesta", a afirmat Erdogan.

De asemenea, el le-a cerut guvernelor straine sa respecte rezultatul votului.

Anterior, premierul Binali Yildirim a revendicat victoria in fata multimii de zeci de mii de sustinatori stransi in fata sediul AKP. El le-a multumit alegatorilor. "Juram sa profitam cat mai mult posibil de acest rezultat pentru cel mai mare bine al natiunii noastre", a spus Yildirim.

"Vom avea intotdeauna puncte de vedere diferite si so ...citeste mai departe despre "Dupa ce s-a vazut cu super-puteri, Erdogan anunta ca vrea referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2611 ori