Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Doar o industrie din Rusia a scăpat de sancțiunile SUA și UE: De ce occidentalii nu vor să se atingă de ea

Doar o industrie din Rusia a scăpat de sancțiunile SUA și UE: De ce occidentalii nu vor să se atingă de ea

Statele Unite și Uniunea Europeană au stabilit mai multe pachete de sancțiuni împotriva Rusiei, după ce Vladimir Putin a declanșat invazia din Ucraina în 24 februarie 2022. Dar o singură industrie a Moscovei a scăpat de măsurile occidentale, sectorul nuclear. El deține aproape 40% din infrastructura mondială de îmbogățire a uraniului, iar SUA și țările din Europa sunt încă dependente de acest combustibil.

În timp ce Uniunea Europeană a fost de acord să reducă utilizarea petrolului și gazului rusesc, țările sale membre continuă să importe combustibil nuclear din Rusia, în ciuda protestelor guvernului ucrainean și al activiștilor de mediu, potrivit Arkansas Online.

O navă de marfă care transporta uraniu, care a plecat din portul francez Dunkirk a traversat Marea Nordului săptămâna trecută, îndreptându-se spre portul rusesc Ust-Luga. A fost a treia oară, în mai puțin de o lună, când nava rusească Mikhail Dudin, sub pavilion Panama, a andocat la Dunkirk pentru a transporta uraniu din sau către Rusia.

Grupul francez de mediu Greenpeace a denunțat transporturile în curs și a cerut oprirea oricărui comerț cu combustibil nuclear, despre care a spus că ”finanțează războiul din Ucraina și extinde dependența energetică a Europei și întârzie tranziția la energia regenerabilă”. Europa importă uraniu îmbogățit din Rusia în proporție de 20% din necesarul său.

Ce înseamnă anexarea de către Putin a 15% din teritoriul Kievului pentru Rusia și Ucraina

Comisia Europeană a UE nu a propus sectorul nuclear din Rusia pentru a face parte din ultimul pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, prezentat miercuri.,

”Franța asigură respectarea strictă de către entitățile economice a tuturor sancțiunilor europene adoptate împotriva Rusiei. Energia nucleară civilă nu este afectată de aceste sancțiuni”, a declarat ministrul francez de Externe.

Cât depinde SUA de uraniul din Rusia?

Ucraina face presiuni la UE pentru instituirea sancțiunilor contra Rusiei și în industria nucleară. Consilierul ucrainean al președintelui Zelenski, Oleg Ustenko a declarat că ”în ceea ce privește uraniul este extrem de important să impunem sancțiuni, nu doar asupra petrolului rusesc”.

Autoritățile franceze au spus în repetate rânduri că țara lor nu depinde de Rusia, pentru furnizarea de combustibil nuclear pentru centralele sale de acest tip, care dau 67% din totalul el ...citeste mai departe despre "Doar o industrie din Rusia a scăpat de sancțiunile SUA și UE: De ce occidentalii nu vor să se atingă de ea" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 974 ori