Directorul Bancii Vaticanului, demis dupa doar 16 luni in functie

Miercuri, 09 Iulie 2014, ora 11:23
891 citiri
Directorul Bancii Vaticanului, demis dupa doar 16 luni in functie

Banca Vaticanului - Istituto per le Opere di Religione (IOR) - va trece printr-un proces de inlocuire a echipei manageriale, in cadrul unui proces mai amplu de restructurare a activitatilor economice ale Vaticanului ordonat de Papa Francisc, a anuntat marti Sfantul Scaun, transmite AFP.

Prima victima a acestui proces de restructurare va fi presedintele IOR, germanul Ernst von Freyberg, numit in functie de catre fostul papa Benedict al XVI, care dupa un mandat de 16 luni va fi inlocuit de francezul Jean-Baptiste de Franssu.

Cardinalul australian George Pell, desemnat de Papa Francisc in luna februarie a acestui an sa se ocupe de noul secretariat al Economiei, a declarat ca 'a venit timpul sa ducem IOR intr-o noua faza de reforma cu o noua conducere'. George Pell urmeaza sa prezinte miercuri intr-o conferinta de presa 'noul cadru economic al Sfantului Scaun', insotit de fostul si viitorul presedinte al IOR Ernst von Freyberg si Jean-Baptiste de Franssu.

Francezul Jean-Baptiste de Franssu, care va deveni laicul francez cu cel mai mare rang de la Vatican, a condus pana acum o firma de consiliere in domeniul fuziunilor si achizitiilor denumita 'Incipit' (incepe in limba latina). Jean-Baptiste de Franssu a fost remarcat de apropiatii Papei dupa ce a lucra benevol in cadrul comisiei insarcinata in vara lui 2013 sa se ocupe de procesul de reforma economica demarat de Vatican.

Inlocuirea lui von Freyberg vine la o zi dupa ce IOR a anuntat ca in 2013 profitul sau net a scazut pana la 2,9 milioane de euro, de la 86,6 milioane de euro in 2012, in principal ca urmare a costurilor exceptionale legate de procesul de reforma. De asemenea, numarul total al clientilor IOR a scazut pana la 15.495 de la 18.900 in 2012.

#Banca Vatican, #finante vatican , #Stiri International