Cum va functiona planul Uniunii Europene de relansare economica, in valoare de 750 miliarde de euro

Miercuri, 22 Iulie 2020, ora 14:40
941 citiri
Cum va functiona planul Uniunii Europene de relansare economica, in valoare de 750 miliarde de euro
Sursa: Pixabay

Liderii europeni au ajuns marti la un acord in privinta planului de 750 de miliarde de euro pentru relansarea economiilor lovite de pandemia COVID-19, dupa patru zile de negocieri dure, ce au testat limita tarilor membre de a depasi diviziunile politice interne.

Rezultatul acestor negocieri maraton, ce au inceput vineri, 17 iulie, consta in primul rand intr-un fond de redresare economica ce va fi atasat bugetului UE pentru urmatorii sapte ani, estimat la 1.074 de trilioane de euro, cunoscut si sub denumirea de cadru financiar multianual.

Compromisul final reprezinta o versiune redusa a ceea ce Ursula von der Leyen, presedintele Comisiei Europene, a cerut in luna mai liderilor europeni. Granturile financiare, componenta centrala a planului de relansare, au fost reduse la 390 de miliarde de euro, cu mult mai putin decat cele 500 de miliarde recomandate de catre Comisie si sustinute de Germania si Franta, scrie Financial Times.

Cu toate acestea, acordul reprezinta un moment istoric ce ii va da Bruxelles-ului puterea de a imprumuta sute de miliarde de pe pietele de capital si a le directiona apoi catre statele membre sub forma de ajutor bugetar.

Presedintele Frantei a catalogat acest acord drept "o zi istorica pentru Europa", Angela Merkel a subliniat ca "evenimentele extraordinare necesita metode noi extraordinare", iar premierul spaniol a comparat acest plan financiar cu Planul Marshall de reconstructie a Europei dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Cum va functiona planul de relansare economica

Principala componenta a planului, numita UE Generatia Urmatoare, implica atragerea unor imprumuturi de 750 de miliarde de euro din partea Comisiei de pe pietele de capital. Circa 390 de miliarde din aceasta suma va fi apoi distribuita sub forma unor granturi, iar restul va fi directionat sub forma unor imprumuturi pentru facilitarea relansarii economice a statelor membre.

Principalul element al acestor granturi - numit Facilitarea Relansarii si Intaririi Uniunii Europene - cu o valoare de 312,5 miliarde de euro a fost principalul punct de negociere a tarilor membre.

Astfel, acum statele membre vor trebuie sa pregateasca strategii nationale de relansare economica prin care sa deblocheze partea din aceste fonduri alocate fiecarui stat in parte, fonduri ce vor fi distribuite in perioada 2021-2023. Cealalta parte a acestor fonduri, de 77,5 miliarde de euro, va fi folosita pentru a suplimenta programele bugetare ale UE.

Cum vor fi oferite grant ...citeste mai departe despre "Cum va functiona planul Uniunii Europene de relansare economica, in valoare de 750 miliarde de euro" pe Ziare.com

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#consiliul european, #plan relansare economica, #Comisia Europeana , #Stiri International