Ajutorul neprețuit al Chinei pentru Rusia pentru a duce războiul cu Ucraina

Duminica, 05 Februarie 2023, ora 17:35
157 citiri
Ajutorul neprețuit al Chinei pentru Rusia pentru a duce războiul cu Ucraina
Avioane de luptă rusești/ FOTO: Forbes

China furnizează Rusiei echipamentele necesare pentru a continua războiul din Ucraina, în ciuda sancțiunilor internaționale și a controalelor la export, scrie Wall Street Journal, citând datele vamale rusești furnizate de Centrul C4ADS pentru Studii Avansate de Apărare.

Companiile chineze de apărare de stat furnizează echipamente de navigație, tehnologie de bruiaj și piese de avioane de luptă companiilor de stat ruse de apărare sancționate, arată documentele vamale.

Acestea sunt doar câteva dintre zecile de mii de transporturi de bunuri cu dublă utilizare - produse care au atât utilizări civile, cât și militare - pe care Rusia le-a importat după 24 februarie, potrivit documentelor vamale. Majoritatea livrărilor de bunuri cu dublu scop provin de la companii de stat și private din China.

Sprijinul Chinei pentru Rusia, care poartă război în Ucraina, urma să fie discutat în timpul vizitei secretarului de stat Anthony Blinken la Beijing în acest weekend. Călătoria a fost amânată pe termen nelimitat vineri, după ce Pentagonul a doborât un balon de recunoaștere chinez ce a intrat pe teritoriul SUA la începutul săptămânii.

Deși Rusia este capabilă să-și producă majoritatea nevoilor militare de bază pe plan intern, este foarte dependentă de importurile de tehnologii cu dublă utilizare, cum ar fi semiconductori, necesare pentru războiul modern.

Rapoartele vamale și corporative arată că Rusia poate importa în continuare cipuri, camere cu infraroșu și echipamente radar foarte necesare din China și din alte țări care nu s-au alăturat eforturilor conduse de SUA de a bloca accesul Moscovei la piețele globale prin Turcia și Emiratele Arabe Unite, acuzate de oficialii occidentali de ocolirea sancțiunilor.

Oficialii turci au spus că sancțiunile sunt ineficiente și că Ankara joacă un rol important ca mediator în relațiile cu Rusia. Sub presiunea SUA, Turcia a decis să înceteze unele legături financiare și de afaceri. Ambasada Emiratelor Arabe Unite la Washington nu a comentat.

WSJ a analizat peste 84.000 de transporturi înregistrate de vama rusă după ce Occidentul a început o campanie de presiune economică concentrată pe bunuri pe care administrația Biden le-a identificat ca fiind critice pentru armata Rusiei. Documentele oficiale vamale rusești, despre care C4ADS spune că ar putea să nu includă toate înregistrările, detaliază fiecare expediere cu date, expeditori ...citeste mai departe despre "Ajutorul neprețuit al Chinei pentru Rusia pentru a duce războiul cu Ucraina" pe Ziare.com

Minereul care va dicta prețul mașinilor electrice. Cum se va modifica piața auto în 2024 dacă bateriile se vor ieftini drastic
Minereul care va dicta prețul mașinilor electrice. Cum se va modifica piața auto în 2024 dacă bateriile se vor ieftini drastic
Prețurile carbonatului de litiu în China, principalul consumator al minereului prelucrat ulterior în fabricarea bateriilor, ar putea scădea cu peste 30% anul viitor față de nivelul actual,...
#China, #ajutor, #Rusia, #razboi, #Ucraina, #sanctiuni, #Occident , #Stiri International