4 crize majore lovesc lumea în 2023: Cele mai mari 10 riscuri globale

Vineri, 06 Ianuarie 2023, ora 01:52
1045 citiri
4 crize majore lovesc lumea în 2023: Cele mai mari 10 riscuri globale
Există 10 riscuri globale care pot apărea în 2023 apreciază experții FOTO: Smitson

Centrul Stimson (SC) din Washington, specializat pe analize mondiale realizate pentru Comunitatea de Informații din Statele Unite, a publicat o amplă analiză privind cele mai mari 10 riscuri globale din 2023. Experții prevăzuseră în 2022 invazia Ucrainei de către Rusia, creșterea prețului petrolului la 100 de dolari barilul, precum și datoriile mari ale țărilor în curs de dezvoltare.

Pentru 2023, analiștii americani de la SC au prognozat printre altele, continuarea multiplei crize generate de războiul din Ucraina, o insecuritate alimentară globală, dar și un impact major al schimbărilor climatice, potrivit Stimson.

Deși multiplele crize sau policrizele au mai existat, războiul din Ucraina a evidențiat setul actual de crize interdependente cu care se confruntă lumea. Criza alimentară a fost exacerbată de incapacitatea Ucrainei de a-și exporta cerealele până de curând.

Orașul american aflat la 3 kilometri de Rusia: Fără străzi, bănci și restaurante VIDEO

Criza energetică își are rădăcinile în eforturile occidentale de a refuza profiturile energetice ale mașinii de război rusești și represaliile lui Vladimir Putin în reducerea livrărilor de gaz către Europa. Inflația a fost stimulată din cauza creșterii prețurilor la energie și la alimente, dar este, de asemenea, legată de întreruperile lanțului de aprovizionare ca urmare a pandemiei.

Ca și în cazul datoriilor, inflația are rădăcini și în creșterea prețurilor mărfurilor din cauza războiului din Ucraina, precum și a cotației dolarului puternic și cheltuielile fiscale ale statelor pentru a combate recesiunea economică cauzată de pandemie.

Vă prezentăm mai jos cele mai mari 10 crize globale prognozate de experții de la Centrul Stimson din Statele Unite.

1.Criza multiplă generată de războiul din Ucraina

Probabilitate: medie spre ridicată

Sfârșitul războiului din Ucraina, cum și când se va termina rămâne un mister. Cascada de crize generată de acest război va lovi următoarele sectoare: energia, insecuritatea alimentară, inflația, economia.

Războiul generează multiple riscuri interconectate, acestea includ escalarea conflictului dacă SUA și NATO vor trimite arme avansate Kievului care vor răspunde bombardamentelor lui Putin, Rusia poate folosi armele nucleare în cazul în care Ucraina încearcă să cucerească Crimeea.

2.Insecuritatea alimentară

Probabilitate: sporită

”Cercul d ...citeste mai departe despre "4 crize majore lovesc lumea în 2023: Cele mai mari 10 riscuri globale" pe Ziare.com

#riscuri globale, #criza globala, #criza economica, #criza mondiala, #crize economice, #criza razboi, #criza energie , #Stiri International