Ce spune Merkel despre Brexit dupa ce May a pierdut majoritatea absoluta in UK

Sambata, 10 Iunie 2017, ora 12:28
1261 citiri
Ce spune Merkel despre Brexit dupa ce May a pierdut majoritatea absoluta in UK
Foto: Arhiva Ziare.com

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat ca se asteapta ca Marea Britanie sa respecte planul privind iesirea din Uniunea Europeana, dupa incheierea alegerilor legislative, si a subliniat ca doreste discutii rapide privind Brexit.

Alegatorii britanici nu au reusit sa produca o majoritate parlamentara asteptata pentru Partidul Conservator in scrutinul de joi, provocand o situatie dificila pentru premierul Theresa May, cu doar cateva zile inainte de startul negocierilor privind Brexit. May risca mai multa opozitie fata de planurile de iesire din UE, atat din interiorul, cat si din afara partidului ei.

In cadrul unei vizite oficiale in Mexico City, Angela Merkel a anuntat ca Germania este pregatita pentru discutiile despre Brexit, despre care Theresa May a spus ca vor incepe pe 19 iunie, asa cum au fost programate, informeaza Reuters.

"Ma astept ca Marea Britanie, din ceea ce am auzit si de la premierul May, sa ramana la planul initial de negociere. Vrem sa negociem rapid, vrem sa ramanem la calendarul stabilit si, in acest moment, nu cred ca exista un motiv care sa sugereze ca aceste negocieri nu pot incepe asa cum am convenit", a spus Merkel, in cadrul unei conferinte comune cu presedintele mexican Enrique Pena Nieto.

Theresa May a convocat alegeri anticipate fiind increzatoare ca Partidul Conservator va obtine majoritatea si isi va intari pozitia in discutiile privind Brexit. Totusi, vineri, premierul britanic a anuntat ca vrea sa conduca un guvern minoritar sustinut de Partidul Democratic Unionist (DUP) din Irlanda de Nord.

Liderii Uniunii Europene si-au exprimat ingrijorarea ca pierderea majoritatii parlamentare de catre Theresa May ar creste riscul unui esec in negocieri si ar provoca o perioada de incertitudine pentru cetateni si afaceri.

Citeste si Theresa May, o victorie cat o mare infrangere. Brexit-ul, pierdut in ceata

Angela Merkel a transmis ca Marea Britanie face parte din Europa indiferent de Brexit si ca doreste ca britanicii sa ramana un partener de incredere.

"Marea Britanie este un stat membru NATO, asa ca avem o multime de provocari comune si aceasta este abordarea pe care dorim sa o avem in negocieri. Dar, in mod evident, trebuie sa luam in calcul in acelasi timp si interesele celor 27 de state membre care vor constitui Uniunea Europeana in viitor", a spus cancelarul Germaniei.

Separarea Marii Britanii de Uniunea Europeana este programata pentru anul 2019, potrivit unor tratate semnate de cele doua parti.

...citeste mai departe despre "Ce spune Merkel despre Brexit dupa ce May a pierdut majoritatea absoluta in UK" pe Ziare.com

#Merkel Brexit May , #Stiri International