Dezvaluirile legate de George Papadopoulos, fost consilier pe probleme de politica externa in echipa de campanie a lui Donald Trump, aparute in presa in ultimele zile, nu socheaza doar SUA, ci si Marea Britanie. Ele scot la iveala inclusiv legaturile dintre Rusia si Marea Britanie si cum Kremlinul trage sforile inclusiv la Londra, arata presa din regat.
George Papadopoulos, membru al fostei echipe de campanie a presedintelui Donald Trump, inculpat in cadrul anchetei privind amestecul Rusiei in alegerile din SUA, i-a scris intr-un mail superiorului sau ierarhic, in 25 de aprilie 2016 sau aproape de aceasta data, ca eforturile sale de a intra in contact cu Moscova, la cele mai inalte niveluri, dau roade: "Guvernul rus are o invitate deschisa, facuta de Putin pentru Trump, pentru a se intalni cand (Donald Trump - n. red.) este pregatit", arata The Guardian.
In continuarea mailului trimis de Papadopoulos in aprilie se mai arata ca o astfel de intalnire poate avea loc la Londra, din moment ce "astfel de guverne tind sa comunice un pic mai deschis atunci cand se afla in orase neutre".
George Papadopoulos, in varsta de 30 de ani, a fost arestat de FBI in iulie, iar documentele judiciare prezentate in investigatia procurorului special Robert Mueller arata ca el a avut o serie de intalniri cu un barbat pe care FBI il descrie ca fiind un "profesor din Londra".
Conform The Guardian, ar fi vorba nu doar despre o legatura dintre campania lui Trump cu regimul lui Putin, ci si de prima dovada concreta a implicarii si chiar rolului central avut de Marea Britanie.
E vorba de un scandal care are toate sansele sa escaladeze, mentioneaza sursa. In Marea Britanie abia acum incep sa apara primele intrebari in ceea ce priveste legaturile cu Rusia sau amestecul acesteia in Marea Britanie.
Sursa noteaza ca Rusia s-a folosit de mediul online si retelele sociale pentru a se amesteca in campania electorala din SUA, fapt la care Facebook s-a referit deja in septembrie, cand a anuntat ca aproximativ 100.000 de dolari au fost cheltuiti doar din iunie 2015 pana in mai 2017, in scopul cumpararii de reclame pe reteaua de socializare, circa 3.000 de spoturi, toate asociate cu sute de conturi fictive si pagini care incalcau flagrant politicile companiei operate de pe teritoriu rusesc.
O parte dintre acesti bani au fost utilizati in scopuri potential politice. Reclamele nu vizau un anumit candidat si nici nu cereau explicit oamenilor sa voteze cu cineva anume, insa s-au f... citeste mai departe despre "Brexitul, oficialii, profesorul si spionul: Cum trage Rusia sforile in Marea Britanie" pe Ziare.com