Încă o instituție financiară internaţională taie accesul la fonduri pentru Rusia şi Belarus

Luni, 04 Aprilie 2022, ora 15:05
571 citiri
Încă o instituție financiară internaţională taie accesul la fonduri pentru Rusia şi Belarus
Sediul BERD Facebook/ EBRD

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat luni, 4 aprilie, "suspendarea cu efect imediat" a accesului Rusiei şi Belarusului la finanţarea şi expertiza băncii, în urma invadării Ucrainei, informează AFP.

"Aceasta înseamnă că nu vor mai exista noi finanţări de proiecte sau activităţi de cooperare tehnică în cele două ţări. În plus, banca "îşi rezervă dreptul de a suspenda sau anula noi eliberări de fonduri pentru proiectele în derulare", a informat instituţia financiară într-un comunicat de presă

"Este trist că am ajuns în acest punct după atât de mulţi ani de cooperare şi activitate în ambele ţări. Cu toate acestea, războiul declanşat de Rusia în Ucraina nu ne-a lăsat cu altă alegere decât să ne exprimăm condamnarea cu ceva mai mult decât simple declaraţii", a subliniat preşedintele BERD, Odile Renaud-Basso.

BERD nu a mai investit noi fonduri în Rusia după anexarea de către Moscova a peninsulei Crimeea în 2014. De asemenea, BERD a introdus un moratoriu cu privire la noi investiţii în Belarus după alegerile controversate din 2020.

Instituţia financiară internaţională a precizat că acum se va concentra pe punerea în aplicare a programului său de sprijin, în valoare de două miliarde de euro, pentru Ucraina şi ţările din regiune afectat de criza refugiaţilor. BERD a adăugat că va participa la un program de reconstrucţie a Ucrainei, după ce condiţiile vor permite acest lucru.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu.

În România, unde BERD este un investitor major, Banca se concentrează asupra finanţării infrastructurii, creşterii productivităţii şi consolidării sectorului financiar. Până în prezent, BERD a investit 9,5 miliarde de euro în 485 de proiecte din România, iar 77% dintre aceste investiţii au mers în sectorul privat ...citeste mai departe despre "Încă o instituție financiară internaţională taie accesul la fonduri pentru Rusia şi Belarus" pe Ziare.com

#BERD, #fonduri, #Rusia, #Belarus , #Stiri International