Averea regimului nord-coreean s-ar afla in firme-fantoma din Insulele Virgine Britanice

Marti, 11 Iunie 2013, ora 11:36
1802 citiri
Averea regimului nord-coreean s-ar afla in firme-fantoma din Insulele Virgine Britanice
Liderul nord coreean, Kim Jong-il

O parte a averii regimului nord-coreean ar putea sa se afle in companii-fantoma create in paradisuri fiscale, potrivit unei anchete efectuate de jurnalisti sud-coreeni, care apreciaza ca au descoperit in Insulele Virgine Britanice cel putin patru firme-paravan care au legatura cu Coreea de Nord.

Centrul corean pentru jurnalism de investigatie (KCIJ) a identificat patru firme paravan pe care le suspecteaza ca ar avea legaturi cu Phenianul, toate cu sediul in Insulele Virgine Britanice, dintre care una este inregistrata in Coreea de Nord, iar alte trei au nume legate de Coreea de Nord, potrivit site-ul american globalpost.com.

Desi nu exista vreo confirmare cu privire la o legatura intre aceste firme si regimul nord-coreean, investigatia KCIK a provocat specualtii potrivit carora acestea ar putea fi folosite ca instrumente de gestionare a unui fond creat de fostul lider nord-coreean Kim Jong-Il, suspectat ca si-a transferat averea in strainatate.

Directorii firmelor ar fi putut evita sanctiunile internationale

Pe de alta parte, aceste companii ar fi putut sa permita nord-coreenilor sa evite sanctiuni financiare internationale menite sa impiedice spalarea de bani si operatiuni comerciale, potrivit site-ului american. Insa, in urma investigatiei jurnalistilor sud-coreeni nu este clar cum si daca directorii firmelor respective le-au utilizat pentru a finanta operatiuni nord-coreene.

Una dintre companii, Larivader Solutions Inc, a fost creata in Insulele Virgine Britanice pe 19 noiembrie 2004 si a functionat cel putin pana in octombrie 2009, a precizat KCIJ pe site. Unul dintre cei doi directori ai acestei firme, Mun Kwang Nam, s-a inregistrat cu adresa "2 Kin Mal Dong, Mao Lang Bong Districtul Pyong Yang Republica Coreea", a adaugat organizatia nonprofit, citand analiza unor documente obtinute de la un trust ce ofera ajutor in vederea crearii de companii in paradisuri fiscale.

Trei companii-paravan, in Insulele Virgine Britanice

Centrul prezinta, de asemenea, numele altor trei companii-paravan din Insulele Virgine Britanice - Chollima Ltd., Chosun Ltd. si Koryo Telecom Ltd. - precizand ca nu sunt inregistrate in Coreea de Nord, dar ca au "nume in stil nord-coreean".

Doua persoane, Lim Jong Ju si Wong Yuk Kwan, erau inregistrate ca directori in documentele celor trei companii, create in perioada 2000-2001, potrivit centrului.

Cei doi par sa fie investitori implicati in afaceri in domeniul telecomunicatiilor, in Coreea de Nord, potrivit site-ului american, care adauga ca nu este clar daca au legaturi cu Orascom Telecom, o firma egipteana ce opereaza unica retea 3G in Coreea de Nord si care are aproximativ doua milioane de abonati nord-coreeni.

#avere Kim Jung Il, #firme fantoma Insulele Virgine, #avere lider Coreea Nord , #Stiri International