Angela Merkel ingheata relatiile cu Donald Trump. De ce?

Luni, 29 Mai 2017, ora 20:31
908 citiri

Cancelarul Germaniei a starnit un val de simpatie, dar si multa perplexitate dupa declaratia de duminica.

"Perioada in care ne puteam baza unii pe ceilalti se apropie de sfarsit, aceasta a fost senzatia pe care am trait-o in ultimele zile", a spus cancelarul facand referire la intalnirea G7 care a avut loc in Sicilia la sfarsitul saptamanii.

"Noi, europenii, in mod real, trebuie sa ne luam soarta in propriile maini", a declarat Merkel la o intalnire electorala a partidului CSU (Uniunea Social Crestina) din Bavaria, care se afla intr-o alianta politica cu CDU (Uniunea crestin Democrata), partidul condus de doamna Merkel.

Declaratia cancelarului a fost primita cu entuziasm de sustinatorii unei Uniuni Europene puternice, detasata de SUA, dar si de Marea Britanie, afectata de Brexit.

"Merkel a declarat ca America nu mai este un partener de incredere atata timp cat Donald Trump este presedinte, dar si in urma deciziei Marii Britanii de a parasi uniunea. Acum este momentul pentru ca UE sa preia controlul si sa se reinventeze", a scris pe pagina sa de Facebook europarlamentarul Guy Verhofstadt, sustinator al unei Europe unite si puternice.

Europarlamentarul Guy Verhofstadt, sustinator al Europei unite, fericit ca Emmanuel Macron a castigat alegerile din Franta - Foto: Hepta.ro

Pe de alta parte, liderii statelor mai mici a caror securitate depinde de NATO si de armata SUA au primit cu ingrijorare declaratia doamnei Merkel.

Citeste si Merkel anunta o ruptura intre SUA si Europa. Prima reactie a presedintelui Iohannis

Merkel, o sustinatoare convinsa a NATO

Dar aceasta reactie a celui mai puternic om politic din Europa nu a fost orientata spre NATO si nu a avut ca tinta slabirea legaturilor militare dintre Uniunea Europeana si SUA, declaratia a fost una politica. Il viza pe Donald Trump, actualul presedinte al SUA, care a efectuat un turneu in Europa cu rezultate zero.

"Doamna Merkel este o sustinatoare convinsa a pactului Nord-Atlantic", a declarat purtatorul de cuvant al cancelarului, care a dorit sa clarifice contextul reactiei de duminica a liderului german.

Declaratia doamnei Merkel in fata sustinatorilor din Bavaria este un raspuns la acuzatiile lui Donald Trump ca "germanii sunt rai, foarte rai. Uitati-va la milioanele de masini pe care le vand in SUA. E teribil. Vom opri acest lucru". Asta a spus Trump, saptamana trecuta, in fata liderilor europeni, la Bruxelles.

Merkel ii da replica lui Trump, dupa ce presedintele SUA a ...citeste mai departe despre "Angela Merkel ingheata relatiile cu Donald Trump. De ce?" pe Ziare.com

#Merkel Europa unita, #Merkel Trump reactie, #Merkel lider Europa , #Stiri International